Tegner med ord

Saroj Chumber skriver ofte om samfunnsrelaterte tema, særlig knyttet til kvinner
Foto: Kristine Fidje Olsen
Forfatter Saroj Chumber har alltid hatt en lidenskap for skriving og er nå aktuell med novellen ”The Dancer and the Cuckoo-Clock”. 

Chumber er født i India, men flyttet til Norge fordi faren var diplomat. Hun forteller at alle novellene hennes har en forbindelse til både Norge og India. I tillegg til å skrive noveller holder hun også på med en bok.

– Boken er inspirert av mitt liv, men det blir ikke slik som Knausgård, den inneholder også fiksjon. Det er fortellingen om en indisk kvinne. Jeg tror det er flere ting i min historie som andre kan kjenne seg igjen i, forteller hun.

Menneskelige relasjoner
Novellen The Dancer and the Cuckoo Clock handler om et indisk par bosatt i Norge. Den handler om et forhold som rakner og om en kunstner som er frustrert i sitt forhold fordi hun ikke har sin egen identitet. Novellen er ikke inspirert av Chumbers liv, men av Ibsens Nora.

Jeg er veldig interessert i mennesker og mellommenneskelige relasjoner.

– Jeg er veldig interessert i mennesker og mellommenneskelige relasjoner. Jeg har møtt en del indiske kvinner som er frustrerte fordi de må si opp karrieren for å følge etter ektefellene, forteller hun.

Novellen skal gis ut i antologien ”In Darkness and Light”. Antologien er laget av Oslo Writers Leauge og temaet for antologien er ”in darkness and light”. Alle novellene handler på en eller annen måte om hvordan man kommer seg ut av mørket.

Chumber forteller at hun skriver for å lage tegninger med ord.

– Tekstene mine er historier som jeg har lyst til å fortelle. Å lage tegninger med ord er veldig fint og fascinerende. Jeg blir selv veldig rørt og fascinert av forfattere som kan skrive veldig fint slik at du kan se for deg hele fortellingen, sier hun.

Inspireres av eget liv
Chumber skriver ofte om samfunnsrelaterte tema, særlig knyttet til kvinner.

– Jeg er interessert i kvinner og kvinnerelaterte temaer. De fleste av mine hovedpersoner er kvinner, som ikke er så overraskende. Og gjerne indiske kvinner. Det er det jeg kjenner best, forteller hun.

Hun forteller at hun blir inspirert av flere ting.

– Jeg blir veldig inspirert av mennesker. Jeg kan høre en historie og da velger jeg å skrive en liten novelle basert på det, nyheter jeg leser kan også inspirere meg.

Chumber jobber også som tolk, og av og til inspireres hun av historier hun hører i jobben.

– Jeg kan ikke utlevere de historiene jeg hører gjennom jobben, men det setter i gang andre ideer når man hører slike historier, og da blir man inspirert, forteller hun.

Flere av novellene til Chumber er inspirert av hennes eget liv.

– Men det er ikke sånn at alle novellene mine handler om en person som ligner på meg, for da blir det bare kjedelig. Derfor prøver jeg også å lage andre karakterer og prøver å sette meg inn i en annen persons liv, forteller hun.

Drømmen

Chumber er leder for Oslo Writers Club, hvor hun ønsker å gi forfatterspirer en stemme.

– Jeg vil få fram disse stemmene som kanskje ikke ellers hadde turt å skrive eller. I Norge hører man bare om de store forfatterne. Men det finnes veldig mange som sitter og skriver. Jeg vil gjerne at de skal få mulighet til å bli publisert eller hørt og da er det antologier som gjelder, forteller hun.

Fremover vil Chumber skrive mer.

– Drømmen er å skrive ti korte noveller som et eller annet forlag er interessert i. Jeg vil også redigere ferdig boken min og håper at et eller annet forlag vil publisere den.