Neste NRK-drama blir samisk

Fra innspillingen av kortfilmen SÁMI BOJA på Finnmarksvidda, (F.v
Foto: Kenneth Hætta/ISFI
NRK satser på samisk drama. Serien skal ta utgangspunkt i det samiske samfunnet og fortelle nyskapende historier for et stort publikum.  

NRKs mål er å skape en bred dramaserie som tar utgangspunkt i dagens samiske samfunn og som når hele NRKs publikum, melder NRK i en pressemelding.

Første steg er å få minst fire prosjekter i utvikling i løpet av 2019. Det serieprosjektet som blir satt i produksjon, får premiere på NRK i 2022 eller 2023.

– Jeg er så stolt over at den neste store dramasatsingen fra NRK skal være samisk. Vi vet at en god film eller dramaserie kan sette dype spor og ikke minst vekke samfunnsdebatt og engasjement. NRKs dramasatsinger har med tydelighet vist det. Bare se på Skam og Heimebane, sier direktør i NRK Sápmi, Mona Solbakk.

Vi vet at en god film eller dramaserie kan sette dype spor og ikke minst vekke samfunnsdebatt og engasjement.

 
Foto : Privat/NRK

NRK ønsker at historiene er forankret i den samiske kulturen og samtiden, slik at serien oppleves som autentisk og nyskapende.

Ønsker eksterne ideer
NRK Sápmi, NRK Drama og Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) samarbeider om prosjektet som skalfremme samiske dramaprosjekter, og dermed også styrke det samiske film- og TV-miljøet på lengre sikt. Samarbeidspartnerne ønsker at samiske filmskapere har nøkkelfunksjoner i produksjonen når den settes i gang.

– NRK åpner for en unik mulighet til å få produsert samisk drama av høy kvalitet. og vi ser frem til å jobbe med å finne de beste ideene, sier direktør i Internasjonalt Samisk Filminstitutt, Anne Lajla Utsi.

– Var på tide 
NRK bruker mer ressurser enn tidligere på drama, og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener det er på høy tid med mer samisk drama.

– Jeg var ni år da TV-serien om samegutten Ante gikk på NRK i 1975. Det var bare seks korte episoder, men historien om den jevngamle Ante gjorde uutslettelig inntrykk på meg. Serien ble senere solgt til 23 land. Det er fryktelig lenge siden 1975. Derfor er det på høy tid å gi publikum i Norge et nytt samisk TV-drama i verdensklasse, sier kringkastingssjefen.