Debuterer med sakprosa:

Sumaya Jirde Ali: – Når rasisme føles som et ran

I slutten av oktober i fjor kom Sumaya Jirde Alis sakprosabok om egne rasisme-opplevelser.
Foto: Lina Hindrum
Norsk-somaliske Sumaya Jirde Ali (25) gir ut ny bok om sine egne personlige rasisme-opplevelser.

Jirde Ali er norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet. Jirde Ali har, siden hun trådte fram på den offentlige scenen som attenåring, vært en viktig og sentral stemme i samfunnsdebatten.

Utgivelsen Et liv i redningsvest – Dagboksopptegnelser om norsk rasisme er Sumaya Jirde Alis sakprosadebut.

Boka gis ut 26. oktober.

– I denne dypt personlige boken, formet som en samtale med sitt yngre jeg, reiser Sumaya sentrale spørsmål ved hvordan rasisme virker og hva den fører til, selv i små, daglige doser. Det er en like bevegende som tankevekkende tekst som ikke kan etterlate noen lesere ubemerket, heter det i følge en pressemelding fra forlaget Cappelen Damm.

Oppleves som å bli ranet

Kommunikasjonssjef i Cappelen Damm, Tone Hansen, sier til NRK at boken handler om rasisme, men vil ikke si i hvor stor grad eller om utgivelsen handler om Jirde Alis opplevelse av situasjonen som oppstod mellom henne og Atle Antonsen.

Høsten 2022 anmeldte hun Antonsen for rasisme etter en episode som skjedde på Bar Boca. Saken mot komikeren ble i januar henlagt av Riksadvokaten. Vurderingen var at ytringen ikke ble sett på som “kvalifisert krenkende” i sammenhengen ytringen ble fremsatt.

I en sitat skriver forfatteren på Twitter og Instagram om hvordan rasisme oppleves. Sitatet er også hentet fra boken:

– Jeg finnes her, midt i dette forsøket på å forklare, forsvare og forhandle, finnes jeg. Og jeg vil bare si en ting: Rasisme er et ran.