Tar for seg livet i flyktningleiren – for barn

Livet i flyktningleiren Dabaab skildres fra et barns perspektiv. Illustrasjon fra boken «Stjerner i mørke».
Foto: Strand forlag
Denne uken henter Strand forlag hovedpersonen og medforfatteren Omar Mohamed til Norge. Blant annet skal han delta på et bokarrangement onsdag på Litteraturhuset i Oslo i samarbeid med Flyktninghjelpen, som Strand samarbeider med.

Tegneserieboken «Stjerner i mørke», som forteller Omar Mohameds historie, er utgitt på ti språk. Nå lanseres den på norsk. Han hadde allerede skrevet ned historien sin da han møtte illustratør og serieskaper Victoria Jamieson.

– Hun hadde en vanskelig jobb, for det finnes ingen bilder av meg fra da jeg var liten. Det tidligste bildet av meg er fra 2008, da vi forlot Dadaab.

Bokdrømmer

Til flyktningleiren i Kenya, som ofte karakteriseres som «glemt» av verden rundt, kom han og broren Hassan tidlig på 90-tallet, da de var henholdsvis fire og to år gamle. Under oppveksten som foreldreløs i Dabaab elsket Omar Mohamed (33) bildebøker, men skolen i leiren hadde bare tre-fire stykker – som ble tatt frem noen få ganger i året, har han fortalt til NPR.

– Når de tok fram bildebøkene, var det en spesiell anledning. Man leste boken igjen og igjen, til man til slutt kunne den utenat. Jeg hadde alltid villet skrive en bok, så andre kunne lære av mine erfaringer som flyktning.

Omar Mohamed bor i dag i USA, der han jobber som sosialarbeider og bistår med å bosette flyktninger som får opphold der. Han har dessuten etablert stiftelsen Refugee Strong, som deler ut gratis skolemateriell i Dadaab.

– Jeg var veldig usikker på hvordan mottakelsen ville bli, om boken i det hele tatt ville bli lagt merke til, og om noen ville like den, men jeg har omtrent ikke fått noen negative tilbakemeldinger, og jeg har fått tusenvis av brev fra lesere – tusenvis.

Fyller tomrom

I USA havnet «When Stars are Scattered» på New York Times’ bestselgerliste og har fått en rekke litterære utmerkelser, ifølge Hans Ivar Stordal, redaktør i Strand forlag, som utgir den norske oversettelsen. Her til lands kaller Serienett boken for «Årets viktigaste teikneserie». Stordal sier til NTB at de merker usedvanlig stor interesse for Omars historie fra mange hold.

– Det er helt tydelig at boken fyller et tomrom ved at den skildrer livet som flyktning på en måte vi kan identifisere oss med, enten vi er barn eller voksne.

Med den pågående krigen i Midtøsten og Ukraina sier Stordal at det er forståelig at kriser som dem på Afrikas Horn lett kommer i skyggen, og minner om at Leger Uten Grenser kåret i 2023 flyktningleiren Dadaab til en av verdens glemte kriser.

– Vi håper at «Stjerner i mørke» kan være et lite bidrag til at disse omkring 300.000 menneskene blir husket og hjulpet.

– Den trengs

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, har skrevet et etterord om verdens svimlende 100 millioner flyktninger. Bøker som «Stjerner i mørke» kan hjelpe oss å forstå følelsene, håpene og drømmene som ligger bak det høye tallet, skriver Egeland i tegneserieheftet:

– Vi trenger historier som den for virkelig å kunne åpne øynene våre.

Ifølge Strand forlag er historien skildret fra et barns perspektiv, med både sorger og gleder som trekker leseren inn, samtidig som skildringene av krig og vold er få og varsomme.