Filmfestival for tamiler med mangfoldig jubileum

 

– For oss har det vært et tiår med med mest oppturer, og mye frivillig engasjement, sier Vaseeharan Sivalingam, styreleder for festivalen, til Utrop.

I sin spede begynnelse i 2010 ble Norway Tamil Film Festival (NTFF) arrangert i en minikinosal på en kveld, og et førtitalls personer løste billett. Nå har antallet publikummere steget til flere tusen, og det skal deles ut priser i flere titalls kategorier.

– Grunnen til at vi har vokst, er at det finnes 80 millioner tamiler, både på Sri Lanka, i Tamil Nadu (sørlig indisk delstat: red. anm.) og på verdensbasis. Uten interessen fra norsk-tamiler og andre tamilske diasporaer, hadde vi ikke nådd de målene vi satte oss alle disse årene tilbake.

Vi har satset på egne tamilske talenter og fortalt livshistorier som angår oss.

Amerikansk og russisk

Siden 2015 har festivalen hatt internasjonale kategorier, og i år viser festivalen også flere ikke-tamilske filmer.

– Vi vil blant annet vise tyske, amerikanske og russiske filmer i de første to åpne dagene på Rommen Scene. Tilsammen skal vi vise opptil 15 kortfilmer og spillefilmer, uansett kategori.

Ulønnet innsats

Vaseeharan jobber til vanlig som IT-konsulent, og har i snart ti år drevet sammen med flere støttespillere på ren innsatsvilje.

– Vi har i NTFF et styre på sju personer, blant annet fem medarbeidere i Norge, en koordinator i India og en programansvarlig i Tyskland. For oss har det vært mye jobb, men vi føler at dette har vært berikende.

28. april kommer lokalpolitikere til Rommen på selve tiårsmarkeringen. Selv har Vaseeheran planene klare for tiden fremover.

– NTFF har klart å plassere tamilsk film og kultur på kartet i Norge. Vi har satset på egne tamilske talenter og fortalt livshistorier som angår oss. For å gjøre oss enda mer synlige vil vi sikte i økende grad mot norske publikummere. Vi har fra før av en godt forankret støtte blant våre egne her og blant tamiler i hjemlandet. Jeg ser dette som det neste viktige steget for festivalen, sier Vaseeheran.