Norsk-bosniere fikk stjernebesøk

Folkemusikeren Hanka Paldum er et ikon i hjemlandet Bosnia. Lørdag sang hun i Oslo for et flere hundretalls norsk-bosniere under en kulturaften.
Foto: Claudio Castello
Folkemusikkdronningen Hanka Paldum underholdt et hundretalls norsk-bosniere på Elvebakken skole sist lørdag med tradisjonelle toner.
0Shares

En av disse var en religiøs folketone, hvor hun fastslo sin tro på Allah, muslimenes gud.

Hanka Paldum, som overlevde krigen i Sarajevo, er en stor kjendis i hjemlandet. Hun har gjennom tre tiår vært en av de aller største musikkstjernene i Bosnia og resten av Balkan, og regnes som en av de fremste utøverne av den tradisjonelle nostalgiske sangstilen sevdalinka

Et av de andre innslagene var en dansegruppe som danset tradisjonell bosnisk kolo (folkedans).
Foto : Claudio Castello
For det var både en kulturell og religiøs tone i samlingen på Elvebakken videregående skole, som i helgen ble arrangert av Det islamske fellesskapet Bosnia-Hercegovina. 

Vi har en viktig brobyggerrolle å ivareta.

Sjefsimam i fellesskapet, Senaid Kobilica, fortalte Utrop at dette var en samling som gjøres før Ramadan, muslimenes hellige fastemåned.

– For oss er dette en anledning å samle folk, markere at fastemåneden nærmer seg og lykkeønske hverandre. 

Familiearrangement

Arrangementet bar sterkt preg av å være et familiearrangement. Et barnekor sang blant annet ilahije, den bosniskspråklige versjonen av nasheed, den islamske a cappella-sangstilen. En kvinnegruppe danset kolo, en tradisjonell folkedans på Balkan.

– Kvinnene er medlemmer i fellesskapet og låner våre lokaler til kulturelle aktiviteter. Vår menighet handler ikke bare om det religiøse, men også om kulturell identitet. Vi gjør slike arrangement særlig med tanke på barna som går i moskéen, at de lærer seg gode og positive verdier, og at de kan lære seg å kombinere en norsk og en bosnisk identitet, sier Kobilica.

Kulturvedlikehold

Journalist Fahro Konhjhodzic er Skandinavia-korrespondent for den bosniske avisen Oslobodjene og dekket kulturkvelden.
Foto : Claudio Castello
Journalist Fahro Konhjhodzic, Skandinavia-korrespondent for den bosniske avisen Oslobodjene, var tilstede for å dekke arrangementet. Han jobber og bor i Oslo:

– For bosniere i Bosnia er det viktig å vite hva som skjer blant bosniere i utlandet. For bosnierne her, er det viktig å ha slike samlinger for å vedlikeholde kulturen.

I likhet med Kobilica tenker han på at det er viktig at barna lærer om kultur, religion og identitet.

– Vi har en viktig brobyggerrolle å ivareta, fortalte han.