Lekestuen som var konditori

Velkommen til lekestua Kreativitas! Fra venstre Anea Hrasky (10), daglig leder Mini Saugdahl-Naveen, Louise Piro (9 1/2).
Foto: Ram Gupta
– Vi har nesten glemt hvordan man lager ting. Jeg håper jeg kan bringe folk tilbake til skapergleden vi alle har i oss, sier Mini Naveen-Saugdahl (38), daglig leder for aktivitetshuset Kreativitas.

Kreativitas er en nyåpnet kreativ lekestue for barn og voksne på Stabekk. Lekestuen er et gammelt bakeri som har holdt til på samme sted i Gamle Drammensvei i 100 år, Gamle Svingen Konditori.

Den ukelange sommerskolen er i full gang når Utrop kommer besøk. Vi ser ferdige og uferdige dyr, drømmefangere og spennende kort. Lokalet er barnevennlig, det er god plass, knæsje farger og morsomme ting å se på.

– Det er veldig, veldig gøy og hyggelig her. Og Mini, du er veldig positiv! Louise Piro fra Jar er veldig begeistret. Dessuten fyller hun ti år neste uke. Det er sommerskolens nest siste dag. Sammen med venninnen Anea Hrasky som allerede er fylt ti, legger Louise siste hånd på verkene.

Skilpadden mangler bare maling. Foran Louise Piro og Anea Hrasky. Til venstre bak daglig leder Mini Saugdahl-Naveen.
Foto : Ram Gupta

Vi er blitt så kjøpeglade i Norge.

Kanskje drømmefangeren?

– Hva er det gøyeste dere har laget?

Jentene tenker seg om. Anea Hrasky (10) tar ordet først:

– Vi lagde stempler som vi trykket på kort. Det var gøy. Kanskje drømmefangeren var det gøyeste? Jeg klarer ikke å bestemme meg! Elefanten, kanskje? Men det er veldig fint at det er sommerferie. Vi skulle hatt litt mer sol, mener jenta fra Stabekk.

–  Jeg sier det samme, jeg. Det er jo mye regn for tiden, utfyller Louise.

– Hva trenger vi mest av, sol eller regn, synes dere?

– Vi trenger en blanding, mener jeg. Hvis det er for mye sol, da blir tørke. Og hvis det er for mye regn, da blir det oversvømmelse, tenker Louise. – Bøndene er veldig glade for blanding. Det er bra for åkeren. Jeg har sett mange gårder, men jeg tror ikke det er så mange her. Det er mest på landet.

– Alle barn er kreative

Ukens store prosjekt er å lage figurer av forskjellige materialer som egentlig skal kastes. Louise har tryllet bobleplast, stålnetting og papp om til en stor, fin skilpadde. I dag skal den males.

I morgen står silhouettbilde på programmet: – Vi skal lage silhouetten til hverandre. Sånn har jeg aldri laget før. Mini forklarte hvordan vi skal gjøre, men jeg husker det ikke nå, forteller Anea.

Siden starten i april, har foreldre kommet fra lokalmiljøet og langveisfra for å la barna sine gå på sommerskole eller feire bursdager i det spennende huset. Om konseptet bak Kreativitas, forklarer Naveen-Saugdahl:

– Jeg mener at alle barn er kreative. Her ønsker jeg å lage en arena hvor barn kan leke og skape fritt. Vi har jo alltid hatt forskjellige kunstfag i skolen, men de forsvinner mer og mer. Selv har jeg to barn i alderen fem og ti, og når det var bursdager så jeg at de savnet et sted hvor de kunne ha mer kreative aktiviteter enn bare å spise kake og løpe rundt. Så jeg begynte med å teste ut kreative bursdagskonsepter hjemme. Det var stor stas når barna fikk lage noe som de kunne ta med hjem fra festen. Slik ble det en gave til alle, ikke bare til bursdagsbarnet. Og de voksne ble også glade.

I første omgang byr Kreativitas på drop-in, kreativ bursdag og sommerskole. Til høsten utvides repertoaret til å inkludere workshops for barn og voksne, aktivitetsskole (SFO for litt større barn) og forfatterbesøk. Erfaringen etter den første gjennomførte sommerskolen er at lekestuesjefen fra Bærum fikk gjort mye mer enn hun opprinnelig hadde tenkt.

Bringe tilbake skapergleden

Elefantan kanskje? Jentene får ikke bestemt seg for hvilken av aktivitetene på sommerskolen som var gøyest.
Foto : Ram Gupta

– Bruker du din indiske kulturbakgrunn når du planlegger aktiviteter?

– India er så kreativt. Overalt er det noen som lager noe, enten for å selge, reparere noe eller bare for å pynte opp. Vi er blitt så kjøpeglade i Norge. Vi har nesten glemt hvordan man lager ting. Jeg håper jeg kan bringe folk tilbake til skapergleden vi alle har i oss.

– Hvordan drives Kreativitas?

– Jeg driver på ordinær kommersiell basis, uten offentlig støtte. Det gjør det tungt å drifte, husleien er jo ikke gratis. Jeg kunne ha valgt en tilnærming hvor jeg definerte dette som kunstnerisk virksomhet, det gir helt andre muligheter for støtte. Men da vil konseptet bli annerledes enn det jeg har lagt meg på med hensyn til innholdet og aktivitetene.

– Sånn er det å være gründer, du begynner fra bunnen av, sier hun.