– Utfordrer OMOD i håndhilse-saken

Utfordrer: Silje Hjemdal, familiepolitisk talsperson (FrP), krever at OMOD kommer på banen i håndhilsesaken.

– Det er uforståelig hvordan OMOD kan forsvare diskriminerende religiøse skikker. De har samtidig frekkhetens nådegave og hevder det er det norske samfunnet som er problemet, sier Fremskrittspartiets familiepolitiske talsperson i en kommentar til utspillet fra Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) i håndhilsesaken.

Organisasjonen frykter at muslimer kan bli forfulgt etter at Diskrimineringsnemnda avgjorde at det ikke er diskriminering å kreve at man hilser på begge kjønn.

Forklaringsproblem

Talsperson Silje Hjemdal uttaler til Utrop at OMOD bør begynne med å forklare hvordan beskyttelsen av diskriminerende skikker vil gjøre det norske samfunnet bedre. Videre hevder Hjemdal at organisasjonen har et forklaringsproblem og bør komme på banen.

– I Norge handler ikke likestilling om å verne om intoleranse. Dersom vi skal ha troverdighet i likestillingsspørsmål og kvinnekamp, må vi tørre å stå opp for verdier som det norske samfunnet er bygget på: likestilling, åpenhet og gjensidig respekt, sier hun til Utrop.

– At OMOD frykter muslimer skal bli forfulgt som en følge av håndhilsesaken, er i seg selv til å le av og et forsøk på å stemple nordmenn flest som rasister. Det er å snu problemstillingen på hodet.

Offermentalitet

Hjemdal argumenterer overfor Utrop for at samfunnet må beskyttes mot slike kvinnefiendtlige holdninger. I Norge er kvinner og menn like mye verdt. Det finnes knapt om noen islamske land hvor kvinner, homofile eller religiøse minoriteter kan leve fritt og trygt uten å frykte forfølgelse. Videre mener hun at offermentaliteten som OMOD trekker fram på muslimenes vegne er påtatt og konstruert.

– Jeg er overbevist om at OMOD ikke snakker for den store majoritet av norske muslimer. De aller fleste er godt integrerte og ønsker ikke en regresjon av norsk kultur. Mange muslimer har flyktet vekk fra islamistiske dogmer hvor kvinner og homofile er annenrangs borgere. Det er denne middelalderske og undertrykkende kulturen OMOD kjemper med nebb og klør skal få fotfeste i det offentlige Norge. Det er bare tragisk, uttaler Hjemdal.

– Håndhilsesaken må ikke bli et knefall for islam og patriarkalske kulturer. Religiøse årsaker skal ikke fungere som et automatisk trumfkort i møte med norske verdier. Vi er nødt til å være tydelige på hvilke verdier som gjelder i Norge.