Historisk satsing på lettleste nyheter

Som første avis i Skandinavia lanserte Utrop 4. november nyheter på lettere norsk. – Vi håper at dette vil få integreringen til å gå fortere, sa IMDi-direktør Osmund Kaldheim da han åpnet lanseringen.

Prosjektet “Nyheter på lettnorsk” ble markert i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sine lokaler i Oslo. Direktør Osmund Kaldheim sto for åpningen, og flere lærere og ledere fra voksenopplæringen var til stede. – Dette er så vidt jeg vet Skandinavias første prosjekt med denne typen lettlest avis, sa Jan Vincens Steen under lanseringen. Han har jobbet i Avis i skolen i 25 år og fortalte at en av de få tilsvarende avisene han kjenner til kommer ut i Brasil. Fra og med utgave 16 lager Utrop opptil 30-50 prosent av artiklene på en lettere norsk. Prosjektet får penger av IMDi og målet er at avisen skal brukes i norskopplæringen. Alle skolene som har norskkurs kan bestille avisen gratis.

Vil fortsette
Utrops daglige leder, Majoran Vivekananthan, sa at han ønsker at IMDi, Utrop og skolene skal samarbeide om å utvikle avisen videre, særlig når det gjelder språk og innhold. Han håper at ordningen kan bli permanent. – Jeg mener dette vil være et løft for arbeidet med integrering og innvandring i Norge, sa han. IMDI-direktør Osmund Kalheim mener lettnorsk handler om mer enn bare språket. Det handler om å vise ansvar og ta folk på alvor. – Vi gir støtte til Utrop fordi vil gi et tilbud til de nyankomne. Folk har like gode hoder selv om språket ikke er perfekt. I dag vet vi at mye går i riktig retning i integreringen. Men integreringen går fremdeles for sakte. Vi håper at en lettlest avis kan gjøre at nyankomne fortere begynner å interessere seg for det norske samfunnet, sa han.

Løft og utfordring
Kaldheim hevdet lettnorsk blir både fenomenalt og spennende, men samtidig også utfordrende. – For å lykkes må prosjektet klare å lage et språk som nyankomne liker å lese. Men det er også viktig å lage en god avis som informerer, lærer opp og inspirerer til debatt, sa han.