Hasjsalg ved Akerselva

Folk som bor på Grünerløkka er lei av å ha narkotikasalg langs elva. De ønsker at barn og unge skal bruke området uten å være redde. På Grünerløkka gjør folk forskjellige ting for å stoppe narkotikasalget. De har plakater med “vi ser deg, ikke kjøp dopet ditt her”, og de jogger langs elva for å forstyrre selgerne.

Oslo kommune og politikerne planlegger flere ting for å stoppe narkotikasalget. Sandvolleyballbane, mer lys og flere vakter skal forstyrre de som selger hasj.

Politiet synes arbeidet mot narkotika er vanskelig fordi de ikke har nok penger. De tror at en del av narkotikasalget er organisert fra asylmottakene.

Utrop har snakket med ungdommer og asylsøkere som selger hasj ved Akerselva. “Adil” fra Tunisia vil være i Norge fordi det er et rikt land. Han kjøper hasj som han selger videre. Han vil gjerne gifte seg for å få oppholdstillatelse.

“K” fra Somalia selger hasj fordi det er en lett måte å tjene penger. Han sier at han vil slutte hvis han får en vanlig jobb. “Benjamin” er asylsøker og venter på svar fra UDI. Han har ikke arbeidstillatelse. Han sier at han må selge narkotika fordi det er den eneste måten å tjene penger på.

I 2007 skrev to psykologer en rapport om guttene som selger hasj. Guttene hadde store problemer i livene sine før de kom til Norge. De trenger mye hjelp hvis de skal slutte å selge narkotika, sier psykologene. De får ikke hjelp på mottaket selv om de har store psykiske problemer. Likevel går det bra med noen. De er ofte sterke, intelligente personer som er vant til å klare seg selv. En av guttene har sluttet å selge narkotika, og begynt å jobbe i en vanlig jobb.