I Norge hadde vi gratis frukt på skolen fra 2007 til 2014. Men i USA har de hatt gratis eller billig sunn mat til mange elever helt fra 1946. På bildet ser vi en amerikansk jente som henter seg yoghurt og frokostblanding.
Barn trenger god og sunn mat hver dag. Men ikke alle barn får sunn mat på skolen.
0Shares

I Norge har barna med seg matpakke på skolen. De får ikke varm mat i skoletiden. Det får de i mange andre land, for eksempel i Sverige.

I Norge er det foreldrene som må lage matpakke. Men ikke alle foreldre i Norge lager sunne matpakker. Noen foreldre gir barna frukt, grønnsaker og annen sunn mat hver dag. Men andre sender med kjeks og loff med sjokoladepålegg.

Gratis mat
Hva kan vi gjøre for at flere barn skal spise sunt? Forskere mener at barna kan få gratis mat på skolen. Da blir forskjellen på barna mindre. Foreldre som har lite penger, gir oftere usunn mat til barna.

Forskere ved Universitetet i Agder lagde et prosjekt om skolemat. De ga gratis, sunn mat til 55 barn i et helt år. De sjekket hvor sunne barna var gjennom hele skoleåret. De sjekket også andre barn og sammenlignet. De barna som fikk sunn mat, fikk sunnere kropper. Det ble også mindre forskjell på barn fra rike og fattige familier. Det var særlig barna fra fattige familier som ble sunnere, skriver forskerne i artikkelen. Den kan du lese gratis på nettet på engelsk.

I Norge hadde vi gratis frukt til skolebarn i sju år. Men regjeringen ville bruke pengene på noe annet. De avsluttet ordningen med skolefrukt i 2014. Flere forskere mener det var feil. To professorer skrev om det i 2017. De skrev at frukt på skolen var veldig bra. Det var det beste vi har gjort for at det skal bli mindre forskjeller på barn fra fattige og rike familier.

Snart valg
– Mange har ment at gratis skolemat kan være bra for barn fra fattige familier. Men vi har ikke hatt norsk forskning som kan bevise det før nå, forteller Frøydis Vik til NRK. Hun er forsker og prosjektleder ved Universitet i Agder (UIA).

Det er kommunevalg til høsten. Politikerne har ulike meninger om gratis skolemat. Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) har sagt at hun ikke vil gi gratis skolemat til barna. Hun vil heller at foreldrene skal betale. Hun tror at det vil koste 300-500 kroner måneden for at barna skal få mat på skolen. Det skriver NRK.