- Vil du ikke sende barna tilbake til skolen? Les dette før du bestemmer deg. - 12.01.2021
- Hjelp til å bli mer aktiv - 31.12.2020
- Hva må jeg gjøre hvis jeg reiser til Norge fra utlandet? - 30.12.2020
Bogerud er et sted sør i Oslo. Der bor det mange innvandrere. I slutten av juli kranglet ungdommer med politiet på Bogerud. Det var mange ungdommer i nærheten av t-banestasjonen. Ungdommene sier at politiet kom dit uten grunn. De hadde køller og var veldig sinte, sier ungdommene. NRK og flere aviser har skrevet om dette.
Politiet er ikke enig med ungdommenes historie. Politiet hadde fått en melding om at en person hadde truet en annen med kniv. Derfor måtte de komme til stedet, sier de. De sier at ungdommene ikke gjorde som politiet sa. Derfor måtte politiet være strenge. Politiet sier også at de jobber mye med å bli kjent med ungdommene. De gjør mye for at ungdommene skal forstå jobben til politiet, sier de.
I noen byer i Europa og USA slåss ungdom ofte med politiet. Ungdommene liker ikke politiet. De stoler ikke på dem. Det finnes også noen problemer i Norge. Bare halvparten av ungdom med foreldre fra Afrika og Asia stoler på politiet. Det viste en rapport i 2017. Det er viktig at ungdom kan stole på politiet. Da kan politiet gjøre en god jobb, sa forskeren som hadde skrevet rapporten.
Politi og hudfarge
Elvis Chi Nwosu er politiker for Ap i Oslo. Han er folkevalgt i Oslo bystyre og forteller at han ofte blir kontaktet av ungdommer i Oslo sør som sier de blir trakassert, stereotypisert og mishandlet av maktsyke politifolk.
– Ungdommen mener at deres hudfarge og måte å være på er grunnen til at politiet behandler dem dårlig. Slik skal vi ikke ha det i en etnisk mangfoldig by som Oslo, skriver han i en epost til Utrop.
Nwosu forteller at han har fremmet et forslag om en handlingsplan mot barne- og ungdomskriminalitet i Oslo bystyre via Oslo Arbeiderpartis bystyregruppe.
– Jeg er sikker på at Oslo trenger en egen handlingsplan rettet mot barne- og ungdomskriminalitet. Politiet kan ikke drive med sosialarbeid, men er nødt til å reagere når det er alvorlige ordensproblemer. Jeg savner bydelspolitikere som kjenner nabolaget og ungdommene og har kulturkompetanse. Det vi har i dag, er politi som kjører rundt Oslo sør med sine dieselbiler og venter på at noe skal skje. Etniske minoritetsungdommer kan av og til bli høyrøstede og frekke pga av sin bakgrunn. Derfor er kulturkompetanse og kultursensitive tilnærminger viktig hvis politiet ønsker bygge tillit, skriver han.
ORDFORKLARINGER:
Trakassere – plage og forfølge hele tiden
Stereotypisk – lik, ensformig. Her – at politiet mener at alle innvandrerungdommer er like
Etnisk – som er spesielt for en rase eller et folkeslag
Høyrøstet – at man bruker høy stemme, at man skriker og bråker