Folkehelseinstituttet

Fortsatt håndvask og avstand i to-tre år

Leiren ble utstyrt med livsnødvendige håndvaskestasjoner.
Foto: Moria Corona Awareness Team (MCAT)
Mange tar lettere på smittevernregler selv om de regner med en ny smittetopp til høsten. Folkehelseinstituttet (FHI) sier vi må følge reglene lenge.
31Shares

Opinion har gjort en undersøkelse for Røde Kors. Undersøkelsen viser at én av fire nordmenn tar lettere på enkle smitteverntiltak som håndvask og fysisk avstand. Samtidig svarer nesten fire av fem at de tror det kommer en ny smittetopp til høsten.

President Robert Mood i Røde Kors sier han er bekymret over tallene.

– Godt smittevern er like viktig nå som for tre måneder siden, sier Mood. Han mener alle må kjempe mot koronapandemien.

Mood får støtte av overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Aavitsland sier til NRK at det kan ta tre år før hele befolkningen kan vaksineres mot koronaviruset.

– Så vi kan bare venne oss til å holde oss hjemme når vi er syke, vaske hendene og holde avstand til folk. Vi må gjøre det i to-tre år, sier  han.

Aavitsland sier FHI har gitt råd og veiledning til landets kommuner om hva de skal gjøre dersom pandemien sprer seg i høst. Kommunene må gjøre seg klare til å møte mulig ny smitte. De må oppdage og stoppe smitten.

I undersøkelsen svarer også ni av ti spurte at de støtter en ny nedstengning dersom en ny spredning av viruset skulle komme.

Ordforklaringer:

Tar lettere på: her; ikke er så nøye med.
Bekymret: urolig.
Hele befolkningen: her; alle i Norge.
Støtter: er for, er ikke imot.