Regjeringen: Gratis koronavaksine til alle


Foto: Wikipedia
Regjeringen håper koronavaksinen er klar i starten av 2021. Den skal være gratis til alle.
50Shares

–Vi ønsker at så mange som mulig skal få ta en sikker og effektiv vaksine mot koronaviruset. Derfor blir det gratis å vaksinere seg, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.no.

Statsministeren sier også at regjeringen først og fremst vil tilby tidlig vaksinering av alle som er voksne. De vil gjøre det for at ikke så mange skal bli alvorlig syke eller dø. De vil også gjøre det for at smitten ikke skal spre seg så fort.

Hun sier videre at når flest mulig vaksinerer seg, er det veldig bra økonomisk og sosialt for Norge.

Samarbeider med EU

Helseminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) sier regjeringen håper å tilby koronavaksine tidlig i 2021. Men først må legemiddelmyndighetene ha godkjent vaksinen, sier han.

Norge er et lite land. Derfor samarbeider Norge med EU om vaksinen

Influensavaksine

Mange får influensa om høsten. De som er i risikogruppen for å få korona, behøver bare å betale 50 kroner for vaksinen. Helseminister Bent Høie sier det er viktig å passe at ikke så mange får influensa under koronapandemien.

Før 1. desember er influensavaksinen bare til risikogruppene og helsepersonell som har kontakt med pasienter. Farmasøyter i apotek kan sette influensavaksine på pasienter i risikogruppen. Da må pasienten betale selv.

Risikogrupper

I risikogruppen for å få korona er de som kan bli alvorlig syke eller dø av viruset. Det gjelder alle over 65 år. De som bor i sykehjem og omsorgsboliger og også i risikogruppen. I risikogruppen er også: barn og voksne med hjerte- og lungelidelse, diabetes, lever- eller nyresvikt, nevrologisk sykdom, svekket immunforsvar (og de i nær familie) og svært alvorlig fedme. Gravide i 2. og 3. trimester, pluss gravide i 1. trimester som har kronisk sykdom eller er helsepersonell. Ett trimester er tre måneder.Se fullstendig oversikt på Folkehelseinstituttets sider.

Ordliste

Risikogruppe: De som risikerer å bli alvorlig syk eller dø av korona.
Effektiv: virksom. Her; virker mot koronaviruset.
Først og fremst: hovedsakelig. Her; prioriterer.
Tilby: gi.
Godkjent: her; sagt at vaksinen er bra.
Gravide: barn i magen.