Hjem 2020 Utg 46-26.11.2020 – Hold dere hjemme, ha minst mulig sosial kontakt

– Hold dere hjemme, ha minst mulig sosial kontakt

Det viktigste er at alle følger rådene om å holde avstand, vaske hender, være hjemme når man er syk og ikke møte mange mennesker.
Foto: Regjeringen
Regjeringen kommer med nye tiltak for å få korona-smitten ned i Norge.

Norge er i starten på andre smittebølge, og korona-viruset sprer seg raskt. Alle fylker i Norge har nå smitte.

– Min beskjed til det norske folk er: Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre. Sammen kan vi snu den skumle utviklingen i smittetallene, men da må alle være flinke de neste ukene, sier statsminister Erna Solberg.

Hun mener at et viktigste er at alle følger rådene om å holde avstand, vaske hender, være hjemme når man er syk og ikke møte mange mennesker.

– Vi har nå mange flere som tester positivt på korona. Situasjonen er alvorlig, og det er vanskelig for mange kommuner å finne ut hvor smitten kommer fra. Vi har ikke tid til å vente og se om tiltakene fra forrige uke er bra nok. Vi må gjøre noe nå for å unngå en ny nedstenging av samfunnet som i mars, sier statsminister Erna Solberg.

Smitten har økt mye den siste tiden. I starten av august var det 300 nye smittede per uke. I siste uke i oktober var det 3000 nye smittede. Det blir flere og flere.

– Hvis dette fortsetter, vil det bli store problemer for sykehusene. Det er det i mange land i Europa. Derfor lager vi nye tiltak som passer situasjonen nå. Det er viktig at vi har mindre sosial kontakt, og at vi reiser mindre til og fra andre land, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Disse rådene gjelder for alle i Norge nå:

Sosial kontakt

 • Alle skal prøve å holde seg hjemme og ha minst mulig sosial kontakt med andre mennesker. (Nytt)
 • I private hjem, hager eller hytter skal man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til de som bor der. Hvis alle gjestene bor sammen, kan man være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn.
 • At man ikke skal ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskole-kohorter.
 • Unge og voksne som har vært sammen med andre og ikke holdt en meters avstand, skal holde to meters avstand til folk i risiko-gruppen. (Nytt)
 • I tillegg til rådene kommer det en ny regel for hvor mange man kan være på private samlinger og arrangementer. Den står under regler for hele landet.

Reiser

 • Ikke reis i Norge hvis du ikke må. Jobbreiser som er viktige og reiser til hytter er greit hvis man kan gjøre det uten å ha kontakt med andre. (Nytt)

Skoler og utdanning

 • Alle universiteter, høgskoler og fagskoler skal prøve å ha mindre undervisning og aktiviteter som gjør at folk må ta buss, tog, trikk og t-bane. (Nytt)
 • Videregående skoler og ungdomsskoler må være klare for rødt nivå, hvis smitten stiger mer. (Nytt)

Regler for alle i hele landet

Private sammenkomster og arrangementer

 • Max 20 personer på private samlinger på offentlige steder og i leide lokaler. Max 50 personer på inne-arrangementer. Hvis alle sitter i fastmonterte stoler kan det være 200 personer. Dette gjelder fra mandag 9. november. (Nytt)

Uteliv

 • Nasjonal skjenkestopp kl. 24.00. Alle steder som serverer alkohol kan ikke slippe inn nye gjester etter klokken 22.00. De kan ikke servere alkohol etter klokken 24.00. Dette gjelder fra lørdag 7. november. (Nytt)

Karantene og reiser

 • De som kommer til Norge fra andre land for å jobbe, må nå i karantene. Dette gjelder hvis de har vært på steder med mye smitte i løpet av de siste 10 dagene.
 • Dette gjelder også de som kommer i fritiden sin. De som har fritidskarantene må teste seg hver tredje dag og ha eget rom i 10 dager. Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakeren kan holde avstand til andre mens han er i karantene.
 • De som kommer til Norge fra røde land må vise negativ korona-test. Testen må være tatt under 72 timer før. Har man ikke test, kan det hende man ikke får komme inn. Dette gjelder fra mandag 9. november. (Nytt)
  • Kravet gjelder ikke for nordmenn, personer som har bosted i Norge eller personer som skal reise videre.
  • Kravet gjelder ikke personer som ofte kommer til Norge fra Sverige og Finland for å jobbe.
  • Kravet gjelder helse-arbeidere som ofte kommer til Norge og som har vært mer enn 7 dager utenfor Norge.
  • Arbeidere i viktige jobber for samfunnet kan slippe karantene når det er fare for liv og helse.
 • Personer som kommer til Norge må ha fast eget sted å bo, eller et fast sted å bo hos arbeidsgiver. Personer som ikke har et fast sted å bo, må bo på karantene-hotell og teste seg i karantene-perioden. Dette gjelder også familiemedlemmer som kommer for å besøke familie i Norge. (Nytt)

Det kan også bli flere tiltak i kommuner med mye smitte.