Helse- og omsorgsminister Bent Høie er bekymret for at gjenåpningen av Norge skal ta for lang tid dersom bruken av AstraZenica-vaksinen stoppes og det heller ikke blir bruk av Janssen-vaksinen.
Foto: Pressebilde Høyre
Nye smitte-utbrudd flere steder gjør at regjeringen strammer inn for hele landet før påske. Helseminister Bent Høie (H) er bekymret for hvordan folk vil oppfatte de nye, strengere tiltakene.

Helseministeren sier at de faglige rådene hadde vært å vente med nasjonale tiltak. Men nå har de måttet være strengere over hele landet fordi flere og flere blir smittet.

Derfor blir det  skjenkeforbud, råd om maks to på besøk og en ny tometersregel over hele landet. Nå skal vi ha to meters avstand til hverandre. Tiltakene gjelder fra midnatt natt til torsdag og frem til 12. april. Høie sier at de nasjonale tiltakene ikke erstatter de lokale tiltakene.

Ustabil smittesituasjon

Helsemyndighetene har rådet regjeringen til å ha strengere tiltak på grunn av mange smitteutbrudd i det siste. Ålesund måtte stenge ned byen i helgen. Det er press på  sporingskapasiteten i kommunene og helsevesenet er presset.

– Smittesituasjonen har blitt mer ustabil. Vi får stadig flere utbrudd over hele landet, og situasjonen er uoversiktlig, sier helseminister Høie.

Steder som har lav smitte kan oppfatte at de strenge tiltakene er vanskelige.

Er bekymret

Det er for eksempel veldig lite smitte i Trondheim. Statsråd Høie sier han er bekymret for at folk på steder med lav smitte vil mislike de strenge tiltakene. Han sier han forstår det godt, men at smitten plutselig kan komme til de stedene også. Han sier at smitten plutselig kom til Ålesund. Ålesund har nå stengt ned byen.

–Nødvendige tiltak

Helsedirektør Bjørn Guldvog.
Foto : Siv Thompson/kirkeaktuelt.no

Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet sier de strenge tiltakene er nødvendige. Han sier at smitten fort sprer seg fra en region til en annen.

–  Derfor ser vi at dette er nødvendig, sier Guldvog.

Guldvog sier håpet var at de lokale tiltakene skulle være nok, men at helsemyndighetene nå ser at det ikke var nok likevel.

Statsministeren varslet nye tiltak

De nye reglene og anbefalingene ble varslet av statsminister Erna Solberg (H) da hun redegjorde for Stortinget for to uker siden.

– Det var ikke uventet at smittesituasjonen utviklet seg slik. Det er derfor statsministeren la fram dette i Stortinget for to uker siden, sier Høie.

Skjenkeforbud

Det innføres nasjonalt skjenkeforbud og forbud mot innendørs idretts- og fritidsaktiviteter for voksne. Treningssentre, svømmehaller, fornøyelsesparker, bingohaller og lignende blir stengt.

I tillegg anbefaler regjeringen at alle planlagte arrangementer avlyses.

– De som du til nå har holdt minst én meters avstand til, må du fra nå av holde minst to meters avstand til, sier Høie.

Bare to gjester på besøk

– Vi anbefaler nå maks to gjester på besøk. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk, sier Høie om de nye rådene for påsken.

Aleneboende og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.

De nye tiltakene trer i kraft natt til torsdag 25. mars, og regjeringen vil ta en ny vurdering 12. april.

– Vi har sagt før at vi trolig kom til å legge fram den langsiktige planen for gjenåpning av landet i slutten av mars. Det kan vi ikke gjøre sånn som situasjonen er nå.  Men arbeidet med planen er i full gang, sier Høie.

– Statsministeren har derfor bedt Stortinget om å få komme og redegjøre for den langsiktige planen om gjenåpning over påske, sier Høie.

ORDLISTE

Smitte-utbrudd: smitten har spredd seg til mange.
Nasjonale: gjelder for hele nasjonen
Erstatte: i stedet for. Her; de nasjonale tiltakene er ikke i stedet for de lokale.
Ustabil: ikke stabil, veksler. Her; tallet på hvor mange som smittes endrer seg hele tiden.
Uoversiktelig: ikke oversiktelig. Vanskelig å få oversikt over
Redegjøre: gjøre greie for, informere om, fortelle om
Skjenkeforbud: ikke lov å servere alkohol
Forbudt: ulovlig