Koronasertifikatet kan brukes på cruiseskip i Norge. regjeringen tror fullvaksinerte pensjonister fra Europa vil reise på ferie i Norge i sommer.
Foto: Heather Paul
Fra torsdag kan du bestille koronasertifikatet på papir. Du får det i posten. Nå kan også personer fra andre land reise inn i Norge når de bruker koronasertifikatet.
4Shares

– Fra i morgen kan de ringe informasjonstelefonen for korona og få tilsendt koronasertifikatet i posten. Vi ønsker likevel at flest mulig bruker den digitale løsningen på helsenorge.no, og eventuelt tar en utskrift av sertifikatet hjemme, sier helseminister Bent Høie (H).

Koronatelefonen har telefonnummer 815 55 015. Du kan snakke norsk, engelsk, polsk, arabisk, urdu og somali når du ringer koronatelefonen.

Når du ringer informasjonstelefonen, må du si personnummer, og koronasertifikatet vil bli sendt til din folkeregistrert adresse. Det går ikke å sende koronasertifikatet til andre adresser enn den du er folkeregistrert på i Norge.

Det vil normalt ta en uke før sertifikatet kommer i posten. Sertifikatet er gyldig i 90 dager fra utskriftsdatoen.

110.000 nordmenn er såkalt ikke-digitale og har ikke mulighet til å hente sitt koronasertifikat på mobil, nettbrett eller PC, opplyste assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen på en pressekonferanse sist uke.

Flere turister til Norge

Åpningen betyr at det trolig vil komme flere utlendinger til Norge, sa helseminister Høie på regjeringens pressekonferanse onsdag.

– I Europa er det mange som er fullvaksinert, spesielt pensjonister. De er glad i å reise til Norge, så det er all grunn til at de vil reise til Norge, sa Bent Høie.

– De er fullvaksinert, og da er de hjertelig velkomne så lenge de kan dokumentere det med et digitalt koronasertifikat eller en løsning med QR-kode som vi kan kontrollere, sa han.

Dette gjelder foreløpig disse landene: Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia.

Reiser til utlandet

1. juli trer EUs koronasertifikater i kraft. Det betyr at nordmenn kan få sine koronasertifikat verifiserte på grensene til de fleste EU-/EØS-land.

– De som velger å reise, må selv sette seg inn i reglene for karantene, testkrav og smittevern i det landet de skal til. Dette vil variere fra land til land, sier Høie.

Regjeringen anbefaler alle om å reise på norgesferie i år også.

Farlig variant av koronaviruset

Regjeringen er bekymret for den muterte deltavarianten fra India.

– Dette muterte viruset er mer smittsomt enn alfavarianten.

Høie sa at nå som samfunnet er mer åpent, møter vi flere mennesker, og at smittesporingen blir enklere om mange bruker smittestopp-appen.

– På denne måten unngår vi å ta tunge tilbakesteg, som Storbritannia måtte forrige uke.

Ifølge Folkehelseinstituttets ukerapport har antall bekreftede tilfeller med deltavarianten økt fra 50 tilfeller fram til uke 21, til totalt 240 tilfeller til og med for forrige uke.

De fleste tilfellene kommer fra personer som har reist inn i Norge med deltavarianten. De har smittet mange fordi deltavarianten smitter lettere og gir mer alvorlig sykdom, skriver FHI.

FHI anbefaler alle over 18 år til å ta koronavaksine. Den er gratis. Det er trygt å ta koronavaksine.

ORDLISTE 

trolig: sannsynlig, som man kan tro

tre i kraft: bli gjort gjeldene (fra en dato)

tilbakesteg: her; stenge ned igjen