Statsminister Eran Solberg sier at det er utviklingen i smittesituasjonen og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og hvor mange som er vaksinert som avgjør når vi kan gå til trinn 4.
Foto: Wikipedia
Den 5. juli holdt Bent Høie pressekonferanse nummer 200 om korona. Han lover at vi går mot mer normale tider. Det gjør også statsminister Erna Solberg.
200Shares

Men pandemien er ikke over. Etter råd fra Helsedirektoratet og FHI venter regjeringen med å starte på trinn 4 i gjenåpningsplanen. Regjeringen gjør dette fordi det er usikkerhet knyttet til smitteutvikling og delta-varianten og vaksineforsyning.

– Det er data og ikke datoer som avgjør når vi kan gå videre i gjenåpningen. Det er en risiko for at delta-varianten skal forårsake en fjerde smittebølge i den uvaksinerte delen av befolkningen, blant dem som bare har fått én dose eller er i sårbare grupper. Helsedirektoratet og FHI anbefaler at vi ikke går videre til trinn 4 nå. Vi støtter dette, sier statsminister Erna Solberg.

Regjeringen ser hva som skjer i Storbritannia og Israel – to land som har vaksinert mange i befolkningen. Delta-varianten har medført utsettelse av gjenåpning i Storbritannia og Israel har innført nye tiltak igjen.

– Regjeringen innførte store lettelser i trinn 3 fra 18. juni. Vi reiser mer og treffer flere nå, og vi må følge med på konsekvensene av det før vi åpner ytterligere. Utbredelsen av delta-varianten i andre land er bekymringsfull, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Arrangement med koronasertifikat

Fra torsdag 8. juli kan det være 7 000 personer på offentlige arrangementer ved bruk av koronasertifikat og adgangstest.

– Når vi bruker koronasertifikat blir risikoen for smitteutbrudd lavere. Disse endringene vil gjøre det enklere å gjennomføre festivaler og arrangementer i sommer på en trygg måte, sier Solberg.

Det er fortsatt krav om bordservering av alkohol.

Grønt nivå for barnehager, SFO og skoler til høsten

Ved grønt nivå er det ikke inndelinger i kohorter. Økt spredning av delta-varianten og en mer usikker smittesituasjon kan få følger for barnehager, SFO og skoler. Ved smittetilfeller må mange elever og ansatte måtte gå i karantene. Derfor bør kommuner med mye smitte forberede gult nivå til høsten.

Sport

I august måned blir det internasjonale idrettsarrangement i Norge. Regjeringen tilpasser innreisekarantenereglene for internasjonale idrettsutøvere. Dermed blir det OL-kvalifiseringskamper i ishockey for herrer, Champions League og E-cup i håndball for kvinner og menn, kvalifisering til UEFA Champions League og UEFA Conference League i fotball for kvinner og menn, sykkelrittene Ladies Tour of Norway i Viken, Tour of Norway i Rogaland samt Arctic Race of Norway i Troms og Finnmark.

Regjeringen tar sikte på å gi unntak fra innreiserestriksjoner for deltakere og støttepersonell i VM i bryting, VM i styrkeløft og EM i curling som skal arrangeres i Norge i oktober og november.

Se regjeringens pressekonferanse på flere språk her: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/pressekonferanse-om-koronasituasjonen8/id2865581/