- Vaksinen er vår vei ut av pandemien, sier Solberg.
Norge og Litauen har en avtale om å bytte koronavaksiner. Norge får Pfizer av Litauen, og Litauen får Janssen av Norge.
114Shares

Dette opplyser regjeringen. Norge får 100 000 doser av Pfizer-vaksinen fra Litauen. Norge gir 100 000 doser av Janssen-vaksinen til Litauen.

Mange i Litauen vil ta Janssen-vaksinen fordi det holder med én dose. Etter én dose med Janssen-vaksinen er personen fullvaksinert.

– Jeg er glad for denne avtalen, som vil bidra til at både Norge og Litauen kan øke tempoet i vaksineringen. Det er et godt eksempel på hvordan samarbeid på tvers av landegrensene gjør at vi kan bekjempe pandemien raskere, sier statsminister Erna Solberg (H).

Dosene Norge får fra Litauen skal til kommuner som ikke har vært prioritert før. Det betyr at flere får tilbud om første dose i Norge.

Til nå er det satt 5 millioner koronavaksiner i Norge. Flere enn 75 prosent av personer over 18 år har fått første dose i Norge. 40 prosent har fått to doser.

– Det at 3 av 4 voksne nå har fått minst en vaksinedose i Norge er en viktig milepæl i bekjempelsen av pandemien. Det er gledelig at nesten alle takker ja til å la seg vaksinere. Slik bidrar vi til å bekjempe denne pandemien og hindre alvorlig sykdom og død, sier direktør i Folkehelseinstituttet (FHI, Camilla Stoltenberg.

ORDLISTE

på tvers av: over

bekjempe: stanse, motarbeide

milepæl: merkedag, vendepunkt, viktig begivenhet

hindre: stanse, stoppe