Det blir flere sinte og ensomme menn i verden.
Unge, sinte menn er farlige, sier eksperter. De kan bli terrorister.

Dette skriver avisen Vårt Land.

På internett er det grupper med ekstreme holdninger. Å være ekstrem betyr å gjøre, tenke, tro noe veldig sterkt. Det er ikke vanlige tanker. En ekstremist tror ofte vold løser problemer. Ekstremister vil forandre samfunnet og synes at vold er greit.

Lasse Josephson vet hvordan ekstremister tenker og hva de skriver på internett. Han sier at det er vanlig å hate kvinner.

– De utnytter usikkerheten som finnes rundt mannsrollen i dag, sier han.

Før skrev han selv mange kommentarer i grupper på internett. Det har han sluttet med. I dag skriver han ei bok om dette temaet. Han skriver om unge menn som vil ha kjærester. Når kvinner sier nei til unge menn, blir de sinte. Mennene tenker at samfunnet er bra for kvinner, men ikke for dem.

– De fleste har vokst opp uten far eller mannlig forbilde, sier han.

Jørgen Lorentzen er enig med Lasse Josephson. Jørgen Lorentzen forsker på kjønn. Han mener at hvordan gutter har det som barn kan gjøre at de ikke føler seg hjemme i samfunnet som voksne. Har de det vanskelig som barn kan de bli sinte på damer.

– I slike situasjoner kan man utvikle hatefulle holdninger, og blant unge menn viser det seg at dette hatet ofte er rettet mot kvinner, faktisk i større grad enn mot minoriteter, som for eksempel muslimer eller innvandrere, sier Lorentzen.

Unge menn reagerer med aggresjon og sinne. De kan bli terrorister. Lorentzen tenker her på unge menn i ISIS.

Gamle menn kan også være sinte og ensomme. De skriver kanskje stygge ting på internett, men de bruker ikke vold. Terrorister som jobber alene pleier å være unge menn i alderen 17-30 år.

Både Josephson og Lorentzen synes det er viktig at alle menn har en trygg og god plass i samfunnet. Det er bra for kvinner og menn.

ORDLISTE

utnytte: bruke

mannsrollen: slik vi tror og synes at menn bør være

forbilde: en person vi ser opp til, vi synes er fantastisk, en person vi gjerne vil være selv

forsker: ekspert

kjønn: vi har to kjønn; gutt og jente

utvikle: skape, få, vokse

aggresjon: vil skade noen