Hjelper innvandrere å starte egen bedrift

Å ha flerkulturelle ansatte er en avgjørende betingelse for bedrifter som ønsker å lykkes, mener konserndirektør Tove Selnes
Foto: Joseph A. Ferris
På et kurs i Drammen lærer innvandrere å starte egen bedrift. Veldig mange har fått jobb etter kurset. 

Norsk Senter for Flerkulturell Verdiskapning i Drammen har i åtte år holdt gratis kurs for innvandrere som vil starte en bedrift. Nå vil Drammen inspirere kommuner i resten av landet. Det skriver Journalen på sine nettsider. 

Zahra Moini er leder på NSFV. Hun mener gratis kurs gjør at mange deltar og lærer noe. Mange som har vært med på kurset, har startet sin egen bedrift.

Regjeringen vil at det skal bli lettere for innvandrere å starte bedrift. Derfor har Innovasjon Norge laget en satsing for hele landet. Innovasjon Norge er et statlig kontor som hjelper bedrifter. De har laget det nye prosjektet ut fra en plan fra regjeringen. Planen heter “Vi trenger innvandrernes kompetanse”. 

Må snakke norsk
Oslo kommune tilbyr det samme kurset som i Drammen. De holdet kurset på mange forskjellige språk. For eksempel på farsi, arabisk og polsk.

Men Moini i Drammen mener at undervisningen må være på norsk.

– Hvis innvandrere skal starte en bedrift i Norge, må de snakke norsk. Det er viktig å ikke misforstå folk man snakker med. Det er også lettere å lure folk som ikke kan godt norsk, forklarer Moini.

Innvandrere starter firma
Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at én av fem som starter nye bedrifter i Norge, er innvandrere. Moini er overrasket over dette.

– Det er flere grunner til at mange innvandrere åpner bedrifter i Norge. Mange innvandrere kommer fra kulturer hvor det er bra å eie en bedrift. Når man eier en bedrift, er man lykkelig, sier Moini.

Hun mener også at familiebedrifter er en investering i barnas fremtid.

Har erfaring
Nesten 65 prosent av dem som deltar på kursene, har jobbet før.

– Det er veldig trist når innvandrere ikke får jobb. Mange har utdanning fra hjemlandet, men får ikke en jobb som passer for dem, sier Moini.

Noen av dem som er med på kurset, er tannleger og overleger. Folk må ofte vente lenge før de får godkjent legeutdanning fra utlandet. Da er det bra å kunne starte egen bedrift mens man venter.

Opplæring av kommunene
For en uke siden startet et samarbeid mellom Innovasjon Norge og Zahra Moini. De skal sammen med den kjente artisten og samfunnsdebattanten Shabana Rehman holde kurs i mange kommuner.

– Kommunene skal lære hvordan de skal møte innvandrere som vil starte en bedrift, sier seniorrådgiver og prosjektleder i Innovasjon Norge, Liv Jorunn Kristiansen.