Pandemien har vært vanskelig for mange barn og unge. FHI sier at vaksiner kan gjøre hverdagen lettere for denne gruppa.
Foto: US Department of Education
FHI sier det er trygt å vaksinere ungdom. Derfor sier regjeringen ja til å vaksinere de som er 16 og 17 år gamle.
82Shares

– Spørreundersøkelser viser at 16-17-åringene er motivert for å bli vaksinert, og at foreldre til barn og ungdom også ønsker at de skal vaksineres, forklarer Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet.

I Norge er personer på 16 år helserettslig myndig. Det betyr at personen kan gå til lege, psykolog og helsesøster uten at foreldrene må vite det. De som ikke er 16 år, må spørre foreldrene om lov av foreldrene til å ta koronavaksine. Det trenger ikke de som er over 16 år.

Få ungdommer blir alvorlig syke av koronaviruset. Men det er en del smitte blant 16-17-åringer. Vaksinasjon vil bidra til å beskytte de få som kan bli alvorlig syke. I tillegg til å redusere smittespredning i samfunnet.

Både vaksinen fra BioNTech/Pfizer (Comirnaty) og vaksinen fra Moderna (Spikevax) er godkjent til bruk fra 12 år. De fleste europeiske land, USA, Canada og Australia anbefaler vaksinasjon til aldersgruppen 16-17-år.

Det er gratis å ta koronavaksine.

Sjelden bivirkning

Det har kommet ny informasjon om en sjelden bivirkning etter mRNA-vaksiner der det oppstår betennelse i hjertemuskelen, såkalt myokarditt. Tilstanden forekommer oftere i yngre aldersgrupper, blant gutter og i all hovedsak etter andre dose.

– Nyere forskning viser at dette er en tilstand som kan oppstå etter vaksinasjon hos enkelte, og hvor de fleste blir friske innen en måned. Covid-19 sykdom hos ungdom kan gi mer alvorlig påvirkning av hjertet enn myokarditt etter vaksinasjon, sier Greve-Isdahl.

Folkehelseinstituttet jobber nå med om barn fra 12 år til 15 år også skal få koronavaksine. Svaret kommer om noen uker.

Folkehelseinstituttet har laget filmer om vaksine på flere språk. Trykk her for å se filmene.

ORDLISTE

sjelden: uvanlig, noe som ikke skjer ofte

bivirkning: uønsket virkning

oppstå: skje

betennelse: inflammasjon

tilstand: situasjon, her; sykdom

forekommer: skjer, er, hender, viser seg

hovedsak: viktigste sak, faktor

påvirkning: ha innflytelse på