corona, world, mask
Luktesansen forsvinner når man har korona. Den forsvinner selv om man ikke er tett i nesa. Man kan heller ikke kjenne hvordan maten smaker.
Foto: Pixbay
Pfizer har testet en eksperimentell koronamedisin. Den kan redusere risikoen for dødsfall og sykehusinnleggelser med nesten 90 prosent.

Pfizer har laget en pille. Den gjør ikke personer friske av korona, men bremser utviklingen av sykdommen. På fredag ble medisinen presentert. Pfizer snakket om testingen og tall.

Pasienter som tok medisinen kom nesten ikke på sykehus. Pasientene fikk også annen type bremsemedisin i tillegg. De hadde 89 prosent lavere risiko for å komme på sykehus eller død etter én måned. Noen pasienter fikk ikke den nye medisinen, men en falsk pille. Det var placebo. Slik målte Pfizer nedgangen.

Ingen av pasientene døde etter den nye medisinen. Under 1 prosent måtte på sykehus. Til sammen deltok 775 voksne mennesker i testen.

Pfizers toppsjef, Albert Bourla, sier at medisinen er viktig og kan forandre mye. Han sier også at det er sjelden med nye medisiner med nesten 90 prosents effektivitet og 100 prosents beskyttelse mot død.

Selskapet ber nå om godkjenning av medisinen i USA. De vil det skal skje raskt. Svaret kommer om noen uker eller måneder.

Ny pille i Storbritannia

Merck lager legemidler. De har allerede fått godkjent en pille mot covid-19 i Storbritannia. Selskapet sa i starten av oktober at denne medisinen – med navnet Molnupiravir – kan halvere risikoen for sykehusinnleggelse og død.

Selskapet begynte å jobbe med medisinen under sars-epidemien i Asia i 2003. I fjor startet nye undersøkelser av medisinen. De ser på effekten den kan ha på viruset som gir covid-19.

Sars-viruset og SARS-Cov-2 ligner på hverandre. SARS-Cov-2 er koronapandemien.

Noen få andre medisiner mot covid-19 er allerede godkjent i USA. Pasienter får disse medisinene intravenøst på et sykehus eller legekontor. I tillegg har det vært begrenset tilgang på disse medikamentene.

ORDLISTE 

eksperimentell: laget av eksperimenter

bremsemedisin: antiviral medisin, bremser sykdommen, men gjør deg ikke frisk

bremse: stanse, stoppe

placebo: medisin som ikke virker, men som pasienten tror virker

risiko: fare

sjelden: ikke ofte, ikke vanlig

legemidler: medisin

godkjenning: aksept, her betyr det at medisinen er trygg og vi kan bruke den

intravenøst: å få medisin gjennom blodåre, med en sprøyte

begrenset tilgang: her betyr det at det ikke er så mye av produktet