Statsminister Jonas Gahr Støre
Foto: NTB
Restauranter og barer kan servere alkohol som før. Vi må ikke ha hjemmekontor. Det er ikke et tall på hvor mange som kan være inne. Men vi må fortsatt holde meteren og bruke munnbind når vi ikke kan holde avstand.

– I dag er vi endelig kommet dit at vi kan fjerne mange av smitteverntiltakene vi har levd med i vinter, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen tirsdag kveld. Der presenterte han flere lettelser.

Han viste til at omikron gir mindre alvorlig sykdom. Veldig mange i Norge har tatt koronavaksinen.

– Derfor kan vi i dag langt på vei åpne opp. Vi kan åpne opp selv om smitten stiger raskt, sier Støre.

– Kort oppsummert går vi fra detaljerte regler til meteren, munnbind og sunn fornuft, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Regjeringen vil gjøre en ny vurdering om tiltakene den 17. februar.

De nye lettelsene gjelder fra allerede tirsdag kveld klokken 23. Regjeringen gjør flere lettelser enn det helsemyndighetene anbefalte.

Dette gjelder fra 01.02.2022

* Smitteisolasjonen er fire dager.

* Vi må ikke ha hjemmekontor. Arbeidsgivere må selv vurdere hvor mye hjemmekontor som er riktig på den enkelte arbeidsplass.

* Vi trenger ikke å tenke på antall personer på offentlige og private sammenkomster (fester, selskap, konsert, butikker og alle steder hvor vi er sammen inne).

* Det er ikke et krav om avstand når vi sitter på arrangementer med faste tilviste plasser, som kino, teater eller lignende.

* Det blir ikke lenger gult nivå i skoler og barnehager.

* Organiserte sports- og fritidsaktiviteter kan foregå som normalt inne og ute for alle.

* Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende kan åpne igjen.

* Vi må ikke teste oss på grensen.

* Det er slutt på smittekarantene. Bor du sammen med en person som har fått korona, bør du teste deg.

* Barn bør bare teste seg når de har symptomer, også hvis det er smitte i hjemmet.

* Vi kan ikke danse på restauranter, barer og utesteder.

* Vi må bruke munnbind når vi ikke kan holde meteren.

* Bedrifter skal sikre en smittevernmessig forsvarlig drift.

Sunn fornuft

Meteren ble brukt som et eksempel på sunn fornuft av statsministeren. Sunn fornuft må vi bruke både i private og offentlige lag, sier Støre.

– Du skal tenke på avstand. Det kommer ikke folk hjem til deg med et metermål og måler. Er du ute, må de som har arrangementer legge til rette for at det er mulig, sier Støre på spørsmål fra NTB.

Helsemyndighetene venter fortsatt en smittetopp i februar. De tror det kan bli over hundre daglige innlagte. Det kom fram i det faglige rådet til regjeringen.

De argumenterer for at det er umulig å bremse omikronbølgen uten svært strenge tiltak. Det er flere forhold som taler for å innføre lettelser i stedet.

Tiltakene er på noen måter og for noen grupper sannsynligvis verre enn smitte ville ha vært, skriver fagmyndighetene. Dette gjentok også Kjerkol på pressekonferansen.

For noen kan det være bedre å bli smittet nå kort tid etter en vaksinedose og med en mildere variant, enn senere.

Statsministeren varslet også på pressekonferansen at det vil bli en ekstern evaluering av regjeringens pandemihåndtering.

Vil du se pressekonferansen på flere språk? Trykk her.

Vil du lese denne saken på flere språk? Trykk her. 

ORDLISTE

sunn fornuft: å vite hva som er rett, klokt og smart å gjøre