Foto: Privat
Bouhcin Ahchoun har reist verden rundt som sirkusartist. Nå oppmuntrer han unge mennesker til å uttrykke seg gjennom kunst og idrett.
Sissel Ofstad og Fatima Zahra
Latest posts by Sissel Ofstad og Fatima Zahra (see all)

– Hvor gammel var du da du begynte å trene akrobatikk?

– Jeg var seks år gammel da jeg begynte å trene akrobatikk. Jeg begynte på stranda i Aourir med storebroren min. Jeg er veldig glad for støtten fra storebroren min.

Aourir er en spennende by. Mange turister besøker byen og det er mye som skjer der. På vei til skolen så guttene flere akrobatiske grupper som spilte musikk og danset. Da ble de inspirert.

– Når ble du profesjonell akrobat?

– Jeg var 14 år da jeg begynte å jobbe. Min første sjanse til å jobbe utenfor Marokko kom fire år senere. Da reiste jeg til Chicago i USA. Der jobbet jeg som artist. Der begynte jeg min livsreise som internasjonal akrobat.

Etter det lange oppholdet i USA, reiste Achoun til Canada, Kina og Australia. Han lærte om forskjellige kulturer og ble rik på erfaringer. Kreativiteten hans eksploderte.

– I Kina var det vanskelig å kommunisere med folk siden de ikke snakket engelsk.

Trener hver dag

– Hvor mye trener du?

– Jeg trener hver morgen i to timer. Så spiser jeg lunsj. Etterpå trener jeg tre timer. Om kvelden har jeg forestilling.

– Hvilke triks gjør du?

– Jeg jobber med hester. Jeg hopper på hestene. Hesten løper og jeg hopper baklengs på hesteryggen. Jeg brukte fire år på å lære meg det trikset.

– Hvilke egenskaper bør en flink akrobat ha?

– En god akrobat bør ha disiplin. En flink akrobat er kreativ, myk og sterk. Samarbeid mellom kolleger er viktig. En akrobat må være modig og tørre å vise seg fram.

Ahchoun  liker applaus.

– Det motiverer meg.

Gjør det du elsker, elsk det du gjør

Ahchoun jobber med et prosjekt om mennesker og steder. Det handler om det harde livet for kvinner i Atlas-fjellene. De jobber hardt for å gi barna og familien et godt liv. Han bruker årstider, farger og følelser i forestillingen.

– Jeg designer kostymene, kulissene og scenen. På scenen står gamle og nye elever. De motiverer hverandre.

Ahchoun anbefaler studentene sine til å utdanne seg til profesjonelle akrobater. Da kan de reise og se verden. Hvis de vil. De har også jobbmuligheter i Marokko.

– Marokko trenger gode lærere i akrobatikk. Jeg må oppmuntre ungdommen. Derfor har jeg vært i Marokko i to år nå og jobbet med ungdom. Jeg hjelper ungdom med å utvikle seg. De får mestringsfølelse.

Når Ahchoun gjør akrobatikk, er kroppen og hodet i ett. Det er som meditasjon. Han er i flyt. Dette vil han lære ungdommene.

– Kroppen vår fortjener det beste gjennom idrett. Et sunt sinn i en sunn kropp.

Ahchoun vil at ungdommen skal stole på seg selv og elske seg selv.

Fakta

Navn: Bouhcin Ahchoun

Alder: 34 år

Hjemland: Marokko

Yrke: Akrobat/artist