Statsminister Jonas Gahr Støre mener vi kan ha en normal hverdag igjen.
Foto: Stortinget
Vi kan si ha det bra til meteren og munnbind. Men regjeringen ber oss bruke sunn fornuft.

– Denne dagen har vi ventet på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på regjeringens pressekonferanse på lørdag. Han snakket om korona.

Alle koronatiltakene ble fjernet lørdag klokka 10. Vi kan nå si ha det bra til meteren, isolasjon og påbudet om munnbind.

– Koronapandemien utgjør ikke lenger en stor helsetrussel for de fleste av oss. Omikronviruset gir langt mindre alvorlig sykdom, og vi er godt beskyttet av vaksiner, sa Støre.

Regjeringen mener vi nå kan gå tilbake til en normal hverdag. Statsministeren vil ikke kalle åpningen av samfunnet for en feiring.

– Det er fortsatt pandemi, sykehusinnleggelsene går opp, og det er sårbare mennesker der ute som er urolige, sa Støre. Han sa at også det kan komme nye smittebølger og virusvarianter.

Barnehagebarn og skoleelever skal være hjemme når de er syke. De kan gå i barnehagen og på skolen når de har vært feberfrie i 24 timer. Barn og skoleelever behøver ikke teste seg.

Alle innreisekravene er nå borte. Vi trenger ikke negativ test eller å registrere oss for å reise inn i Norge.

Helseminister Kjerkhol oppfordrer alle til å gå på restauranter og teatre. Hun håper folk vil bruke utestedene, dra på konserter og bruke dansegulvene – men la til at det er viktig at vi bruker sunn fornuft.

– Klem en venn, det skal jeg gjøre. Og hvis det ikke er kameraer i nærheten, så kan det hende at jeg også skal danse litt, sa helseministeren.

Helsevesenet fungerer bra

Pasientene er kortere tid på sykehus, og færre trenger intensivbehandling. Folkehelseinstituttet tror at sykehusinnleggelser ikke vil overstige 1.000 samtidige innleggelser. Dette har sykehusene kapasitet til å håndtere.

– Vi er i stand til å håndtere smitteøkningen. Selv om vi fjerner forskriftskravene, er det fortsatt viktig å følge generelle smittevernråd, sier Kjerkol.

– Jeg vet at ledere og ansatte i barnehager og skoler gjør sitt ytterste for at alle barn skal få et fullverdig tilbud, selv om situasjonen fremdeles er krevende. Målet vårt er at alle skoler og barnehager skal komme tilbake til normal drift raskest mulig, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Pressekonferansen på flere språk

Vil du se pressekonferansen på flere språk? Trykk her.

Vil du lese saken på engelsk? Trykk her.

Vil du lese på engelsk hva du skal gjøre hvis du har korona? Trykk her. 

Du kan lese mer på engelsk her.

Du kan lese på flere språk her.

ORDLISTE

overstige: gå over

kapasitet til å håndtere: kan klare

forskrift: lov

gjør sitt ytterste: gjør sitt beste, gjør alt de kan