Overlege Aavitsland sier at vi ikke skal være redde for en ny pandemi.
Foto: FHI
Oslo kommune har startet smittesporing etter apekopper. Overlege Preben Aavitsland ved FHI sier det ikke kommer en ny pandemi.

– Dette er lite smittsomt, og det gir nesten aldri epidemier blant mennesker, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til Avisa Oslo.

En utenlandsk person som besøkte Oslo i mai, har fått påvist apekopper. Det ble kjent lørdag kveld. Oslo kommune har startet smittesporing. Oslo kommune bekrefter til TV 2 at de har funnet indirekte nærkontakter.

Til avisen sier Aavitsland at viruset smitter ved nærkontakt. Vi kan bli smittet når vi kommer borti blemmene, og de sprekker. Vi blir ikke smittet på trikken eller kino. Overlegen sier at vi ikke skal være redde for en ny pandemi.

– Det smitter såpass dårlig, noe som betyr at det ikke ligger til rette for en pandemi, sier han og legger til:

– Det er ingen fare for befolkningen i Oslo.

Hva er apekopper?

  • Ligner på vannkopper.
  • Symptomer er feber, trøtthet og hodepine.
  • Kan få utslett som klør.
  • Smitter ikke ofte mellom mennesker.
  • Få mennesker dør av apekopper.
  • Pasienten pleier å bli frisk etter to til fire uker.

Apekopper er påvist i flere europeiske land, som Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Nederland, Italia, Portugal, Spania og Sverige, samt i USA, Canada og Australia.

ORDLISTE

smittesporing: det å spore, finne smitte

påvist: bevist

indirekte nærkontakter: person som ikke har hatt direkte, men vært i kontakt med en person som har hatt kontakt med en smittet person

såpass: så mye

ligge til rette for: forberede seg på