- Tenåring siktet for deltakelse i ISIL - 12.09.2024
- Kontroversielle lovendringer kan føre til flere barnebruder i Irak - 12.09.2024
- Hadia Tajik vil stille til valg for Oslo Ap - 12.09.2024
Glasskårene etter at terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) skjøt seg inn bakdøra i Al-Noor Islamic Centres moské i Bærum lå fremdeles rundt åtte meter inn i gangen da pressen fikk slippe inn i moskeen én uke etter angrepet.
Politiet var ferdig med sine undersøkelser i lokalet tirsdag ettermiddag, men det er fremdeles uklart når moskeen igjen vil kunne brukes som vanlig.
Teppet i gangen er flerret opp flere steder. Det er blodflekker på et større område i bønnerommet, på talerstolen og ved hovedinngangen som vitner om basketaket inne i bygningen etter at
21-åringen fra Eiksmarka i Bærum tok seg inn.
Tankefull
Styremedlem og tidligere forstander Irfan Mushtaq sier at menigheten ønsker å være åpne og å vise fram moskeen etter det som skjedde.
– At det har skjedd her av alle steder, det har gjort at jeg har fått mange tanker, sier han.
Mushtaq kom raskt til moskeen under hendelsen etter å ha blitt ringt opp av et av medlemmene som befant seg der. Han har forklart at han sammen med 65 år gamle Mohamed Rafiq bandt 21-åringen fast, før politiet kom til stedet.
Forrige lørdag var det heldigvis få mennesker til stede i moskeen, men kulehull viser at det ble løsnet skudd også inne i bønnerommet. Noen av dem ved en døråpning like ved glassdøra hvor
Manshaus skjøt seg inn.
– Ikke alene
Ved et annet kulehull er det tydelig at kulene har gått gjennom veggen i bønnerommet og inn i gangen på andre siden. Kulene har truffet over en knaggrekke, og det er biter av gipsplater og strietapet på gulvet – en knagg er bøyd. Sporene etter kulene, som gikk gjennom veggen, ender i taket, noe som tyder på at skuddet kan ha blitt avfyrt nedenfra.
Totalt er det synlige spor etter fire eller fem skudd i moskeen, sier forstander Hafeez Ahmed til NTB. Han sier uka etter hendelsen har vært tøff, men menigheten er glad for all støtten og hjelpen de har fått fra mange hold de siste dagene.
– Vi har ikke stått alene etter det som skjedde. Det har vært godt å se at samfunnet fungerer, sier han.
Vil ta vare på spor
Forrige lørdag var han hjemme hos foreldrene sine på Gjettum i Bærum da han fikk en telefon fra et styremedlem i menigheten om at det pågikk skyting. Deretter kjørte han til åstedet.
– Vi kom fram nesten samtidig med politiet og fikk se hvordan de jobbet, sier han.
Politiet har forklart at de på grunn av språkproblemer brukte for lang tid på å rykke ut. Ahmed mener imidlertid at når politiet først var på plass, så gjorde de en god jobb.
Menigheten vurderer nå hva som skal tas vare på av kulehullene på veggene og blodsporene på teppene, forklarer Ahmed. De vil ikke at det som skjedde, blir glemt.
Én uke etter det som skjedde, går Al-Noor-forstanderens tanker til det muslimske miljøet, men også til familien til den draps- og terrorsiktede 21-åringen.
(©NTB)