Eksil-iranere protesterer mot iransk ministerbesøk

– Utenriksministeren må være klar over at hun snakker med en kollega fra et meget brutalt regime som arbeider aktivt for å undergrave menneskerettighetene, sier Tale Hungnes i Amnesty International Norge. Bildet viser norsk-iranere som protesterer mot ministerbesøket.
Foto: Claudio Castello
Eksiliranere og aktivister krever at Norge må konfrontere Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Eksiliranere har varslet at de vil stå utenfor og demonstrere når utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tar imot sin iranske motpart ved regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien torsdag.

– Utenriksministeren må være klar over at hun snakker med en kollega fra et meget brutalt regime som arbeider aktivt for å undergrave menneskerettighetene, sier Tale Hungnes i Amnesty International Norge til NTB.

Hun ber Eriksen Søreide gjøre det klart for Zarif at Norge støtter menneskerettighetsbevegelsen i Iran.

Hijabopprør

Hungnes viser spesielt til hvordan kvinner det siste året er dømt til lange fengselsstraffer i Iran for å ha protestert mot obligatorisk hijab.

Ett eksempel er 24 år gamle Yasaman Aryani. Hun tok av seg hijaben på kvinnedagen 8. mars i år og delte ut blomster på T-banen i Teheran. En måned senere ble hun ifølge menneskerettighetsgrupper dømt til 16 års fengsel. I dommen ble hun beskyldt for å ha egget til moralsk korrupsjon og prostitusjon.

En annen kvinne, den 55 år gamle advokaten Nasrin Sotoudeh, skal tidligere i sommer ha blitt dømt til 38 års fengsel og 148 piskeslag. Sotoudeh har vært forsvarer for flere av kvinnene som har deltatt i protestaksjoner mot hijabpåbudet i Iran.

– Dette er protester som er helt legitime, og som Eriksen Søreide bør gi sin støtte til, sier Hungnes.

I skyggen

Mahmood Amiry-Moghaddam, leder for organisasjonen Iran Human Rights, sier undertrykkingen i Iran nå er verre enn på mange år. Han mener konflikten om atomavtalen med Iran og det høye spenningsnivået i regionen gjør at menneskerettighetsbrudd kommer i skyggen.

– Den politiske prisen for brudd på menneskerettighetene er lavere enn før fordi verdenssamfunnet vier hele sin oppmerksomhet til atomavtalen og spenningen mellom Iran og USA, sier norskiraneren.

– Menneskerettigheter kommer langt ned på listen, konstaterer han.

To demonstrasjoner planlagt

Eriksen Søreide har for sin del bekreftet at hun vil ta opp menneskerettigheter med Zarif.

Den iranske utenriksministeren ble møtt med protester også da han besøkte Sverige tidligere denne uka, og i Oslo er det planlagt to demonstrasjoner. Den første finner sted på Eidsvolls plass utenfor Stortinget klokka 9. Deretter fortsetter protestene i Parkveien klokka 12.30.

Zarif startet dagen med et besøk hos statsminister Erna Solberg torsdag morgen. Foruten Eriksen Søreide skal han også møte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ledelsen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.