Justisdepartementet har besluttet å utlevere Krekar til Italia

Justis- og beredskapsdepartementet besluttet onsdag å utlevere mulla Krekar til Italia.
Foto: TV2
Justis- og beredskapsdepartementet har besluttet å utlevere Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, til Italia. Utleveringen kan likevel ta tid.
0Shares

– Vi i Justisdepartementet har fattet et vedtak knyttet til Ahmad, som vi også kjenner som Krekar, om at vilkårene for å utlevere mulla Krekar er til stede. Det er det samme innholdet i vedtaket som det domstolen har fattet, sier justisminister Monica Mæland (H) til NTB.

Krekars advokat vil bringe saken inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

– Vedtaket vil ikke bli effektuert før klagefristen er over, sier Mæland.

– Kan det bety at dette fremdeles kan trekke ut i måneder og år?

– Jeg kommer ikke til å spekulere på dette. Vi har fattet et vedtak, det er en klagefrist, og jeg kan ikke kommentere en klage som vi ennå ikke har mottatt.

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han ble i 2003 pågrepet og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Siden har han vært involvert i en rekke rettssaker.

Krekar ble i 2003 varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

Advokat Brynjar Meling sier beslutningen om å utlevere Krekar til Italia er trist for rettssikkerheten i Norge.

– Når vedtaket er endelig kommer vi til å begjære midlertidig forføyning om at det ikke skal effektueres før vi har fått en rettslig prøving av vedtaket. Jeg synes det er trist at Monica Mæland starter sin karriere som justisminister med å begå en så stor feil som dette, sier Meling til Rett24.

Advokat Brynjar Meling har varslet nye rettslige skritt og om nødvendig ta saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.