Fargede amerikanere har større risiko for å bli drept av politiet

Forskning viser at svarte amerikanere er mer utsatt for livstruende politivold. Nylig har det vært en polemikk knyttet til statsminister Erna Solberg for hennes bruk av kriminalitetstall fra USA.
Fargede amerikanere har større risiko for å bli drept av politiet. Forskning trekker frem rasisme som en sentral årsak.

Vold fra politiet er del av et større problemkompleks der afroamerikanerne kommer vesentlig dårligere ut enn hvite på en rekke levekårsvariabler. I tillegg spiller sosioøkonomiske og helsemessige faktorer inn, skriver Hilmar Mjelde, forsker ved NORCE og Universitet i Bergen i et innlegg i Morgenbladet.

Statistikker viser at svarte er langt dårligere stilt økonomisk, mindre utdannet, utgjør en langt større andel av fegselsinnsatte og hadde i 2017 tre og et halvt års lavere forventet levealder.

Nå under korona-pandemien er dødsraten høyere blant svarte enn hvite amerikanere, med 54,6 per 100.000 innbyggere for svarte. Hvite har 22,7 per 100.000 innbyggere, ifølge APM Research Lab.

Flere i kriminalstatistikken?

Statsminister Erna Solberg var nylig i en polemikk om afro-amerikanere og kriminalitet, hvor hun uttalte til VG at «politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet».

Solberg fikk kritikk for uttalelsen, særlig fra politikere som SV-leder Audun Lysbakken og Rødts Bjørnar Moxnes.

– Det er helt utrolig at Erna Solberg ikke klart og tydelig kan si det som det er, USA er et samfunn med grov diskriminering og rasisme, skriver Lysbakken i en SMS til VG.

I etterkant har Solberg tatt selvkritikk for uttalelsen:

Statsminister Erna Solberg skapte sterk debatt med sin uttalelse om at “politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA fordi de er mer involvert i kriminalitet”.
Foto : Flickr/kjetil_r

«Formuleringen min er dårlig og rettet til VG. Poenget er at kriminalitetsstatistikken i USA sier dette. Så vet jeg selvfølgelig at det også skyldes at afroamerikanere straffeforfølges mer systematisk enn andre, og at sosiale forhold og rasistiske holdninger er vanskeligere».

Forsvarer Solberg

Samfunnsdebattant, universitetslektor og podcaster Espen Goffeng forsvarte henne i et innlegg i Subjekt. Goffeng mener det ligger tall bak Erna Solbergs “umusikalske uttalelse”.

– Noen undersøkelser viser at du som ikke-hvit og blir skutt av politiet, så er det litt mer sannsynlig at du blir skutt av en politimann som også er ikke-hvit (..) Det er jo slik det foregår generelt der borte i landet. Hvite dreper hvite, og ikke-hvite dreper ikke-hvite. Er du ikke-hvit og blir drept, så er det 93 prosents sjanse for at du blir drept av noen andre som ikke er hvit.

Subjekt-journalist Aurora Henni Krogh er på sin side uenig i sin analyse.

– Tallene Espen Goffeng viser til, den angivelige krimstatistikken bak Erna Solbergs omstridte uttalelse, er ingen god unnskyldning for politibrutalitet.

Hun mener en slik poengtering er forsvinnende lite relevant i forhold til kampsaken i debatten som nå pågår.

– Hverken Erna Solberg eller Espen Goffeng virker å forstå, er at det er naivt å bruke tall og statistikk uten å også erkjenne at disse tallene kommer fra en pillråtten samfunnsstruktur, fremdyrket av flere hundre år med rasepolitikk og diskriminering.