– En viktig pris for verden

Verdens matvareprogram er på plass i utstillingen Nobels hage på Nobels Fredssenter sammen med alle de andre fredsprisvinnerne.
Foto: Johannes Granseth/Nobels Fredssenter
Verdens matvareprogram er på plass i utstillingen Nobels hage på Nobels Fredssenter. FN-organisasjonen mottar prisen for sitt arbeid mot sult i verden.
25Shares

Under fredagens tildeling la Nobelkomitéen vekt på betydningen av internasjonalt samarbeid i sin tildeling av fredspris 2020 til Verdens matvareprogram (WFP).

Organisasjonen hjelper flyktninger gjennom tett samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) under kriser for å skaffe mat til mennesker i flukt rundt om i verden, spesielt utsatte grupper som kvinner og barn.

Viktigheten av matsikkerhet

Fredsprisen til Verdens matvaregram er en utrolig viktig pris akkurat i år, mener Nobels Fredssenter direktør Kjersti Fløgstad.

Hun fremhever også prisens betydning av internasjonalt samarbeid og solidaritet.

– Samtidig setter den fokus på at matvaresikkerhet er viktig for fred og stabilitet, og at sult kan være en kilde til konflikt. Antall sultrammede øker i verden som følge av pandemien og arbeidet til Verdens matvareprogram er viktigere nå en noen gang, sier hun via en pressemelding.

Gjort en viktig innsats

Nobelkomiteens leder Berit Reiss Andersen viser til jobben WFP har gjort.

– Koronapandemien har medført at tallet på sultrammede i verden øker kraftig. I møte med pandemien har Verdens Matvareprogram vist en imponerende evne til å trappe opp sin innsats