KrF: Avstand mellom Frp og vårt budsjett

Tore storehaug
Mange av kravene fra Fremskrittspartiet berører KrFs hjertesaker.
Foto: Peter Lang
Null kvoteflyktninger, nesten tolv milliarder i bistandskutt og avgiftskutt på øl og vin. Det var Frps utgangspunkt da budsjettforhandlingene startet mandag.
69Shares

– Det er åpenbart at her er det avstand mellom Fremskrittspartiets politikk og den politikken som ligger i statsbudsjettet, sier KrFs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug til NTB før forhandlingsstart.

– Statsbudsjettet er laget på bakgrunn av de forhandlingene våre partier gjorde på Granavollen. Vi har levert sju statsbudsjetter som leverer på prosentmål i bistand, legger han til.

Det er ikke tvil om at mange av kravene fra Fremskrittspartiet berører KrFs hjertesaker, også kravet om null kvoteflyktninger. I budsjettforslaget ligger 3.000 kvoteflyktninger inne.

– Vi har i lag blitt enige om en politikk der vi har tatt imot færre asylsøkere – vi har strammet inn på den siden – men vi har valgt å ta imot flere gjennom FN-systemet, fordi de har krav på beskyttelse. Det mener jeg har vært en riktig prioritering, sier Storehaug.

Også Venstre fikk seg en kilevink da Frp la fram sitt budsjettalternativ tidligere mandag. Blant annet vil Frp kutte bilavgiftene med over tre milliarder kroner.

Venstres finanspolitiske talsperson Ola Elvestuen var likevel svært forsiktig i sine kommentarer mandag.

– Dette er kjente Frp-forslag, sa han.