Nesten seks millioner franske muslimer så deg snakke og ventet på at du forsiktig skulle forsikre Frankrike om at denne hendelsen ikke definerer de franske muslimene. Det gjorde du ikke, skriver Mahreen Durrani.
photographer: Gouvernement français
Frankrikes president Emmanuel Macron hadde en unik mulighet til å bringe folket – hele folket – sammen. Den benyttet han seg ikke av, skriver Mahreen Durrani i dette innlegget. 
387Shares

Emmanuel Macron er blant en av de mektigste lederne i verden. Han er også president for omkring 5,7 millioner franske muslimer som bor i Frankrike, men denne ganske betydelige detaljen glemte glemte han etter det tragiske drapet på skolelærer Samuel Paty den 16. Oktober. 

Kristne er ikke Breivik – Amerika er ikke Trump

Patys drap, en umenneskelig og brutal handling, er blitt fordømt gjentatte ganger. Ifølge president Macron har en «islamsk terrorist» skylden. Vi må først og fremst slutte å bruke begrepet «islamsk terrorist», for ifølge islam har ingen tillatelse til å ta livet fra noen eller påføre noen andre mennesker smerte. Så får vi fortsetter å bruke dette begrepet så burde vi gjøre oss kjent religionens grunnverdier. 

Det er på tide at dette tar slutt. Vi er lei av å forklare oss konstant på bakgrunn av løse antakelser om vår religion. Vi må ikke glemme at Tyskland ikke bare er Hitler. Kristne er ikke Breivik. Amerika er ikke Trump.

Inkluder oss, så kjemper vi sammen med deg

Tilbake til Macron, som har vært en polariserende leder i en krisetid i landet sitt. Hans ord og handlinger har forverret en farlig rift, en ond og separatistisk syklus av «dem-og-oss». Ved begravelsen til Paty sa han at læreren ble drept «fordi han inkarnerte republikken, som gjenfødes hver dag, i hver klasse. Han ble drept fordi islam vil ha fremtiden vår…»

Han kommenterer også at «islam er en religion som opplever en krise over hele verden … vi tror ikke på politisk islam, som ikke er kompatibel med stabilitet og fred i verden».

President, takk for denne informasjonen. Det ville vært nyttig hvis du hadde lagt til at høyreekstrem terrorisme har tatt livet av flere muslimer enn noen andre i verden. At muslimske land er i frontlinjen for å bekjempe radikale elementer som skapes ved kriger utløst av vesten. 

Det ville vært nyttig hvis du hadde lagt til at høyreekstrem terrorisme har tatt livet av flere muslimer enn noen andre i verden

Nesten seks millioner franske muslimer (og resten av verden) så deg snakke og ventet på at du forsiktig skulle forsikre Frankrike om at denne hendelsen ikke definerer de franske muslimene, at dette er en feighet som ikke bare rammer franske muslimer, men muslimer over hele verden. De franske muslimene og resten av muslimene ville stått sammen med deg for å kjempe mot radikale elementer i ethvert samfunn.

Bring folket sammen

Men du sa ikke det, herr president. Du snakket derimot om «oss republikken» i motsetning til «dem», og alt du ikke sa var mer sårende og skadelig enn det du sa.

Som et resultat er det mer sinne mot og innenfor muslimske miljøer nå. Dine ord har blitt fulgt av enda mer foraktelige ord fra representanter for den franske regjeringen. Ministeren Gérald Darmanin snakker om separatisme i butikkhyllene og foreslår at etniske butikkhyller (inkludert halalmat) avvikles. Jeg beklager hvis krydret karri og halalkylling forårsaker en bulk i sekularismen din. Du har åpenbart bestemt deg for at veien å gå er å straffe alle muslimer, også de som egentlig bare vil være en del av samfunnet.

Herr president, folk former landene sine og lederne er landenes ansikt. Republikkens ansikt, om man vil. I et dypt polarisert Frankrike, prøv å være en leder som bringer folket sammen, en leder som arbeider for å redusere fordommer og hat. 

Prøv å være litt mer Jacinda Ardern – eller Erna Solberg for den sakens skyld.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.