Forsker vil ha kritisk utgivelse av rasisme-preget bokserie

Jonas Fjeld-serien til Øvre Richter Frich kjennetegnes av sterk rasisme og antisemttisme.
Foto: norli.no
Forskere mener forlag utgir bøker med rasistisk innhold «ukritisk». Forlegger vil følge opp.

Jonas Fjeld-bokserien til Øvre Richter Frich (se faksmile) anses som problematisk på grunn av det antisemittiske og rasistiske innholdet.

– Forlagene har et ytringsansvar som følger med ytringsfriheten, sier Madelen Brovold om publiseringen av bøker som inneholder rasisme og antisemittisme.

Under sitt arbeid med en avhandling om jødiske motiver i norsk litteratur, begynte Brovold å undersøke nærmere krimbøkene om Jonas Fjeld, skrevet av Øvre Richter Frich mellom 1911 og 1935.

Jonas Fjeld, ofte kalt «den blonde kjempe», er en av Norges mest populære helteskikkelser gjennom tidene. Jonas Fjeld-bøkene og Frich har blitt kritisert av flere for å inneholde antisemittiske og rasistiske fordommer. Mellom 2013 og 2019 har likevel forlagene Dr. Spruce Books og Cappelen Damm valgt å gjenutgi bøkene.

– Vi mener det er viktig å synliggjøre serien slik den var for hundre år siden, slik at folk kan få en bedre forståelse av den tiden. Serien har også endel kvaliteter som etter vår mening har blitt oversett, svarer Christian G. Falch, forlegger i Dr. Spruce Books.

Les mer i Vårt Land.