Åmås om Rehman: Norsk ytringsfrihets førstedame

Shabana Rehman var en av de aller første frittstående, unge etniske minoritetspersonene i norsk samfunnsdebatt, skriver Knut Olav Åmås i en Aftenposten-kommentar.
Foto: akademikerne.no
Shabana Rehman er en av de mest kraftfulle og innflytelsesrike samfunnsdebattanter Norge har hatt de siste 25 år, skriver Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Rehman, som døde torsdag, fikk Fritt Ord-prisen 2002.

– Hun var en av de aller første frittstående, unge etniske minoritetspersonene i norsk samfunnsdebatt like før årtusenskiftet. Det er nesten vanskelig å tro i dag, men det var svært få der da, de kunne telles på mindre enn en hånd, skriver Åmås i en kommentar i Aftenposten.

Han lister opp temaer som innvandring, integrering, kritikk av sosial kontroll og ukultur i minoritetsmiljøer, kvinners rettigheter, ytringsfrihet og kamp mot vold, æresvold og overgrep. I tillegg trekker han fram at hun tok opp situasjonen for minoritetene i minoritetene, de mest utsatte blant de utsatte.

– Hun insisterte på at dette ikke er saker som angår minoriteter, men hele samfunnet. Rettighets- og likeverdskampen er allmenn og universell. Det er verdt å huske i en tid da aktivisme ofte består i å fortelle oss om alt vi ikke kan forstå av hverandre. Shabana Rehman viste at det var mulig – og nødvendig, skriver Åmås videre.

(©NTB)