Takknemlig for den «fryktløse» Shabana

Forfatter og kommunikasjonssjef Mala Wang-Naveen ble kjent med Shabana Rehman som tenåring.
– Arven etter Shabana vil være den friheten hun pekte på og ba oss omfavne, sier Mala Wang-Naveen til Utrop.

«Det er med bunnløs sorg jeg må meddele at vår høyt elskede uerstattelige søster, datter, tante, venn, midtpunkt, humørspreder og stolthet gikk fredfullt bort i dag tidlig» skrev Shabana Rehmans bror, Shakeel Rehman, på Facebook i dag.

De siste timene har flere profilerte personer delt sine minneord om komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman som i dag gikk bort etter å ha kjempet et år mot kreftsykdom. En av dem er Mala Wang-Naveen, som har utmerket seg som kommentator i Aftenposten, forfatter av Desiland og redaktør av antologien Norsk nok.

Hun skriver følgende i en Facebook-status:

«Ytringsfrihetens førstedame og en som aldri gikk stille i dørene. Vi var ikke alltid enige, men respekten min var der. Jeg er glad for at vi fikk snakket ut dette året, men det er jo så mye mer hun skulle ha sagt. Til oss alle. Det vil bli et tomrom etter denne «trailblazeren» i den norske offentligheten. Farvel, Shabana.»

Wang-Naveen sier til Utrop at hun har kjent Rehman i nesten 30 år:

– Jeg ble kjent med denne voldsomme kraften ved navn Shabana da vi var 14-15 år, vi hadde en felles venninne. Shabana gjorde allerede da inntrykk med sin kompromissløshet og vi holdt kontakten.

– Hun var totalt fryktløs

I 1999 ble de kollegaer som journalister i Dagbladet, og vennskapet utviklet seg raskt.

– Allerede første arbeidsdag inviterte hun meg med ut på middag, fortalte meg om alt hun ønsket å oppnå, hun var totalt fryktløs og ville bestemme alt selv. Siden den gang fulgte vi hverandres liv.

Shabana Rehman før sykdommen avmagret henne.

Da poet, forfatter og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali ble utsatt for en ny runde med rasistisk trakassering i høst, skrev Naveen en kommentar hvor hun fortalte om rasismen hun selv hadde opplevd.

–  Jeg skrev for å støtte Sumaya. Hetsen jeg ble møtt med i ettertid var overveldende, da skrev jeg til Shabana at “i dag tenker jeg på deg”. Hun svarte helt nydelig om sin egen kamp mot “brune og hvite kulturmenn” og la til at hun støttet Sumaya og meg.

Vedlagt i Wang-Naveens Facebook-innlegg ligger en skjermdump av deler av denne meldingsutvekslingen med Rehman.  Wang-Naveen understreker hva venninnen har betydd for henne og andre:

– Arven etter Shabana vil være den friheten hun pekte på og ba oss omfavne.

«Hun tok de store kampene og de tunge løftene»

Blant de mange som har uttalt takknemlighet overfor Shabana er Venstrepolitiker Abid Raja og Arbeiderpartipolitiker Kamzy Gunaratnam.

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Nancy Herz skriver følgende i et debattinnlegg i Aftenposten:

«Shabana Rehman gikk foran og brøytet vei, slik at vi som kom etter, slapp å tråkke opp hele stien alene. Hun tok de store kampene og de tunge løftene, slik at vi som kom etter, skulle få det litt lettere. Hun fortsatte å kjempe til tross for motbør og den personlige kostnaden det krevde.»