– Satset regjeringen på en «uegnet» justisminister

 
Foto: Pressebilde Antirasistisk Senter
– Landets statsminister satte regjeringen inn på å beholde en justisminister som verken var kompetent eller skikket til oppgaven, mener leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, om Listhaug-saken.
0Shares

Tidligere i dag kunngjorde Listhaug sin avgang som justisminister etter en langvarig politisk strid, Striden kom i kjølvannet av saken rundt hennes Facebook-posting. 

Facebook-innlegget som startet dramaet, ble publisert på Listhaugs Facebook-side 9. mars. Oppå et bilde av væpnede krigere fra den militante gruppen al-Shabaab sto denne setningen: «Ap mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet»

Listhaug ble oppfordret flere ganger til å slette postingen. Hun beklaget den også flere gangeroverfor opposisjonen, men på en måte som ikke ble sett på som tilfredsstillende.

Saken fikk sin nårværende utvikling da Rødt-representant Bjørnar Moxnes sist torsdag kom med et mistillitsforslag, som etterhvert ble støttet av flere av stortingspartiene. 

Lite overraskende utvikling
Leder for Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, er ikke overrasket over hvordan det hele har endt.

– Vi har hatt en justisminister som har brukt posisjonen for å fremme fiendebilder, sier han til Utrop.

Flere har ment at Ap-leder Jonas Gahr Støre har brukt saken i et politisk spill. Hva tenker du om dette?

– Jeg ser at noen mener at dette bare er et politisk spill fra Ap og resten av opposisjonen. Jeg oppfatter det som det eksakt motsatte. Dette handler om at man har kommet til et punkt hvor det politiske spillet ikke lenger er akseptabelt. Det er ikke akseptabelt at en justisminister uttaler seg på denne måten om et annet parti, eller mer generelt om de som representerer folket i landets Storting. Det er ikke akseptabelt at alt blir “spin”, koste hva det koste vil.

Ifølge Steen er det et angrep på landets største parti som førte til at justisministerens makt ble utfordret.

– Jeg har også hørt noen som reagerer på at det først er dette som virkelig har utfordret Listhaugs makt, og at det som måtte til, ikke var de mange angrepene på minoriteter eller mennesker på flukt, men angrepet på Ap. På et vis er jeg enig. Hennes angrep på Ap er en forlengelse av angrepene på minoriteter.

Splittende
Hvorfor mener du hun har vært uskikket til ministerrollen?

– Sju år etter noe av det mest forferdelige som har skjedd i norsk historie, burde vi hatt en justisminister som hadde sitt hjerte i å bekjempe det hatet, ikke en justisminister som flørter med det, fremmer det, bruker det. En statsminister som holder sin vernende hånd over henne, skuffer. Terrorangrepene, og hvordan dette samfunnet forholder seg til dem, faktisk betyr noe noen ganger, heller enn bare å være en del av historien som det står en justisminister fritt å ignorere.

Følt seg kneblet
I sin kunngjøring har den nå avgåtte justisministeren følt at sin ytringsfrihet har blitt kneblet.

– Det har vært en surrealistisk uke der et Facebook-innlegg har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da er det min oppgave å opptre voksent. Det har vært en ren heksejakt der målet har vært å kneble ytringsfriheten, sier Listhaug ifølge VGNett.

Statsminister Erna Solberg (H) skryter av den jobben avgått statsråd Sylvi Listhaug har gjort i regjeringen, men stiller seg ikke bak flere av uttalelsene Listhaug har kommet med etter sin avskjed i dag.

– Jeg vil ikke karakterisere norsk politikk som en barnehage. Jeg tror det er lurt for oss alle at vi puster med magen og går tilbake til å diskutere politikk, sier Solberg, ifølge NRK.

– Jeg har opplevd Sylvi som en hardtarbeidende statsråd som har vært opptatt av å gjennomføre politikk. Hun har hatt en klar og tydelig stemme. Ved å trekke seg, har hun satt regjeringssamarbeidet og politikken først.