Thee Yezen vil lede skeive muslimer i bønn

 

– Jeg klarer ikke å skjule meg mer. Jeg klarer ikke å passe på hva jeg sier eller forsøke å holde en fasade lenger. Det tapper meg for krefter. Jeg vil bare få dette fjellet av en bør kastet vekk fra skuldrene mine, sier Al-Obaide til Klassekampen.

Noe av det som gjør Al-Obaide spesiell, er at han i motsetning til de andre har en brei kontaktflate og nyter tillit i moskémiljøene. I 2014 fikk han med seg en lang rekke muslimske menigheter og organisasjoner på å delta i en marsj mot terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) og ekstremistgruppa Profetens Ummah. Han har også mobilisert moskeer og antirasistiske organisasjoner til marsj mot høyreekstreme Pegida.

Leder skeiv forsamling
I tillegg til behovet for å være åpen om legningen sin, gir Al-Obaide dette intervjuet fordi han ønsker et trygt sted hvor skeive muslimer kan møtes i bønn. Det finnes ikke i dag.

Den lille gruppa av skeive muslimer vil ikke være i noe register, men fungere som en undergruppe av organisasjonen Salam. Al-Obaide forteller at de håper å kunne komme i gang med bønn og samlinger på en hemmelig adresse allerede når høytida Ramadan starter 17. mai. Da vil han eller andre lede bønnen.

– I islam er det ikke nødvendig med formelle kvalifikasjoner for å lede en forsamling i bønn, legegr han til.

FAKTA

  • Navn: Thee Yezen Al-Obaide:
  • Født i 1983 i Irak som Zeinaldin Al-Obaide.
  • Leder den nystiftede organisasjonen Salam, som skal fremme et inkluderende og trygt miljø for LHBT-personer med minoritetsbakgrunn.
  • Al-Obaide jobber som barnehagelærer. Han er politisk aktiv i SVs inkluderingsutvalg. I tillegg har han laget dokumentarfilmen «The Future of Iraq», som skal vises under kortfilmfestivalen i Grimstad. Den er nominert til gullstolen for beste kortdokumentar.

(Kilde: Klassekampen)