Flere hundretalls migranter fengslet i Libya

 
Foto: N'gadi Ikram/Leger Uten Grenser
Rundt 100 kilometer vest for Tripoli i Libya sitter 800 migranter og flyktninger fast i et ekstremt overbefolket interneringssenter i havnebyen Zuwara. Leger Uten Grenser er svært bekymret for helsen til menneskene som bor i interneringsleiren.
0Shares

– Situasjonen er kritisk. Vi oppfordrer sterkt alle internasjonale aktører som er til stede i Libya, representanter fra ulike land og libyske myndigheter til å gjøre alt de kan for å finne en løsning for disse menneskene i løpet av de neste dagene, sier Karline Kleijer (bildet), leder for Leger Uten Grensers nødhjelpsarbeid i Libya, til legerutengrenser.no.

Flere av kvinnene, mennene og barna har blitt holdt i forvaring under umenneskelige forhold i mer enn fem måneder, uten tilgang på nok mat eller vann.

En dyster fremtid for flyktninger
Sist tirsdag sendte FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) 88 mennesker med behov for internasjonal beskyttelse på et fly fra Zuwara til et interneringssenter i Tripoli. Her skal det undersøkes om noen av disse menneskene er i en så sårbar situasjon at evakuering ut av landet skal vurderes.

Libyske myndigheter har overført noen flyktninger og migranter fra Zuwara til andre interneringssentre for å forsøke å bedre forholdene i den ekstremt tett befolkede interneringsleiren. FNs migrasjonsorganisasjon (IOM) har også startet en «frivillig og humanitær» returprosess for enkelte flyktninger og migranter.

Underernærte og fanget av smuglere
Likevel befinner hundrevis av mennesker seg inne i Zuwara uten håp i sikte.

Siden Leger Uten Grensers nødhjelpsteam dro til Libya den 18. april, har flere enn 500 personer blitt plassert i interneringssenteret som allerede var overfylt. Flere av de som ble sendt til Zuwara var underernærte da de kom, ettersom de hadde blitt holdt fanget av menneskesmuglere.

– Leger Uten Grenser gjentar at migranter og flyktninger ikke kan bli fengslet i Libya uten dom og at det umenneskelige og inhumane interneringssentersystemet i landet må ta slutt, sier Kleijer.