Salman Rushdie sliter etter knivangrepet i fjor

Forfatteren Salman Rushdie sliter med posttraumer etter drapsforsøket i fjor sommer.
Foto: Ken Conley
Den britiske forfatteren Salman Rushdie sier at det er veldig vanskelig å skrive etter at han i august i fjor ble knivstukket. Tirsdag gir han ut ny bok.
96Shares

Den britiske forfatteren Salman Rushdie sier at det er veldig vanskelig å skrive etter at han i august i fjor ble knivstukket. Tirsdag gir han ut ny bok.

I forkant av utgivelsen av boken «Victory City» snakker forfatteren til magasinet The New Yorker om vansker han opplever etter knivangrepet.

– Det er noe som heter PTSD, vet du, sier Rushdie.

PTSD, eller posttraumatisk stresslidelse, kjennetegnes av at man gjennomlever en traumatisk hendelse på nytt og har stadige mareritt om det som skjedde.

– Veldig vanskelig

– Jeg syntes det er veldig, veldig vanskelig å skrive. Jeg setter meg ned for å skrive, og ingenting skjer. Jeg skriver, men det er en kombinasjon av blankhet og søppel, ting jeg skriver og som jeg sletter dagen etter. Jeg er ikke ute av den skogen ennå, egentlig, sier forfatteren.

Rushdie ble i august i fjor angrepet av en 24 år gammel mann bevæpnet med kniv som stakk ham 18 ganger i halsen og overkroppen under en forelesning om kunstnerisk frihet på
Chautauqua-instituttet i delstaten New York.

Har det bedre

Han forteller at mye av skadene er leget, men at han ikke er i god stand til å skrive veldig bra fordi han mangler følelser ytterst på av noen av fingertuppene.

– Jeg har det bedre. Med tanke på det som skjedde, så har jeg det ikke så ille, legger Rushdie til.

Forfatteren har i over 30 år levd med drapstrusler etter at Irans daværende åndelige leder, ayatolla Khomeini, i 1989 beordret drapet på Rushdie som følge av «Sataniske vers». Rushdie ble tvunget til å leve under kontinuerlig politibeskyttelse i ni år.

(©NTB)