14 personer etterlyst av PST for IS-tilknytning

Om lag ti land kan drive med spionasje av asylsøkere i Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har til nå etterlyst 14 personer de ikke har kontroll på etter at ekstremistgruppa IS såkalte kalifat falt
0Shares

Det er to flere enn i januar, og det er både kvinner og menn blant de etterlyste.

– Tallet på nordmenn som nå er internasjonalt etterlyst, har steget til 14. Flere etterlysninger og siktelser kan bli tatt ut, sier PSTs informasjonssjef Martin Bernsen til Klassekampen.

Til sammen har rundt 100 personer reist fra Norge for å tilslutte seg ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Omkring 30 fremmedkrigere skal fremdeles oppholde seg i området, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Om lag 40 har returnert til Norge og politiet har tatt ut siktelser mot nærmere 30 personer i terrorrelaterte saker, ifølge rapporten « Hvordan håndtere hjemvendte fremmedkrigere og andre syriafarere? », som Universitetet i Oslos ekstremismesenter C-rex har skrevet på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet.

De fleste fremmedkrigerne returnerte i 2014 og 2015, men Bernsen i PST vil ikke tidfeste den siste hjemkomsten.

– Men etter hvert som det såkalte kalifatet har forvitret, har svært få returnert. Det er blitt vanskelig å komme seg ut av Syria og Irak. De kan vente seg lang fengselsstraff, og i tillegg er mange drept.

Sju er allerede dømt etter terrorparagrafen, ifølge rapporten. Flere av dommene har vært på mellom fire og et halvt og åtte års fengsel.

– Noen av dem som er blitt dømt, er snart på vei ut i samfunnet, sier Bernsen i PST.

(©NTB)