Regjeringen: – Vær på vakt mot tvangsekteskap i sommerferien

 
Foto: Stortinget
Regjeringen har sendt brev til alle landets skoler og ber de være ekstra obs på tvangsekteskap og ufrivillig opphold i utlandet nå som sommerferien nærmer seg.

Brevet er underskrevet kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

– Sommerferien er en tid hvor mange reiser til utlandet. For noen ungdommer og barn innebærer det at de blir utsatt for tvangsekteskap, trusler og vold eller etterlatt i utlandet mot sin vilje. Det er uakseptabelt, og vi må samarbeide for å hindre at dette skjer, sier Sanner.

Tirsdag lanseres også en ny film i forbindelse med den pågående kampanjen mot tvang og negativ sosial kontroll. Filmen er rettet mot unge som står i fare for å bli tvangsgiftet i utlandet. Filmene lanseres på Facebook, Instagram og Snapchat, og leder til nettsiden dittegetvalg.no , som forteller hvem man kan kontakte dersom man er bekymret på egne eller andres vegne.

– Følg med på ungdommer i faresonen
Brevet er også sendt til alle landets kommuner, fylkeskommuner og fylkesmenn hvor de ber ansatte i offentlige etater om å være ekstra oppmerksomme på unge i faresonen og prøve å forhindre utreise ved alvorlig bekymring. Dagens forbud mot tvangsekteskap omfatter ekteskap inngått under «utilbørlig press», for eksempel sterkt psykisk press.

– Vi vil minne alle som møter barn og unge i arbeidet sitt om å følge ekstra godt med på unge som kan være i faresonen for å bli utsatt for tvang. Både skole, helsesøster og barnevern er viktige aktører, sier Helleland.

(©NTB)