Mann dømt til fengsel for å ha kalt profilert forsker for «jødehater»

En mann er dømt til fengsel for å ha kalt en profilert forsker for «jødehater».
Foto: Wikimedia Commons
En mann i 40-årene er dømt til 24 dagers fengsel etter at han sendte en melding til en profilert forsker der han kalte ham for «jødehater».
91Shares

Mannen er dømt av Oslo tingrett for det som i loven kalles «hensynsløs atferd».

I Messenger-meldingen mannen sendte til forskeren i september i fjor, kalte mannen forskeren for «jødehater», og han skrev også adressen til forskeren.

Forskeren uttaler seg jevnlig i mediene om fagfeltet sitt. Den tiltalte mannen møtte ikke da saken gikk i Oslo tingrett denne uken, men har tidligere forklart at han sendte meldingen til forskeren for å få i gang en diskusjon. Han har også forklart at han oppga adressen til forskeren for å vekke hans interesse.

Dette ble han ikke trodd på av retten.

– Opplysningen om adresse var utvilsomt tatt inn for å skremme, og retten ser bort fra tiltaltes forklaring om at den skulle vekke interesse og legge opp til videre diskusjon, skriver Oslo tingrett i dommen.

– Et samfunnsproblem

Tingretten peker også på at personsjikane i sosiale medier er et samfunnsproblem.

– Etter rettens syn skjerpes alvorligheten ytterligere av at meldingen ble rettet til en forsker som har uttalt seg i kraft av sin stilling. Slike meldinger som den i denne saken, er egnet til å ha en nedkjølende effekt på den offentlige samtalen, og også dette tilsier at allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende, skriver tingretten.

NTB har vært i kontakt med forskeren, som ikke ønsker å kommentere dommen.

Kalte Haddy N’jie for «halvape»

Mannen er dømt for lignende forhold flere ganger tidligere.

I mars i fjor ble han dømt til betinget fengsel i Oslo tingrett for hensynsløs atferd mot en profilert politiker og en samfunnsdebattant. I og med at meldingen han sendte til forskeren ble sendt i prøvetiden kort tid etter dommen i fjor, kom tingretten fram til at det skulle utmåles en fellesstraff for forholdene og at han må sone 24 dager i fengsel.

I 2016 ble han dømt til 30 dagers fengsel for hatefulle ytringer etter at han kalte NRK-profil Haddy N’jie for «halvape» og «nigger».

(©NTB)