Ap vil hindre utnyttelse av utenlandske arbeidere

Aps Arild Grande varsler et nytt forslag om å stramme inn hvem som kan søke om såkalt gjennomsnittsbestemmelse av arbeidstid.
Foto: Arbeiderpartiet
Fellesforbundet og Ap vil sette en stopper for norske selskaper som utnytter østeuropeiske arbeidere ved å unndra seg kostnader.

– Vi skal ha slutt på at bedrifter med utenlandske arbeidstakere får oppgi at de er lokalt ansatte i Norge, når de vitterlig bor i Polen eller andre EU-land. Det gjøres for at bedriften skal slippe å betale for reise, kost og losji, sier Arild Grande (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen til VG.

Derfor vil Ap foreslå endringer rundt hvem som kan søke om såkalt gjennomsnittsberegning av arbeidstid: At en arbeidstaker kan jobbe lengre dager i en periode mot fri senere i perioden.

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, sier hovedproblemet er bedrifter som oppgir to hjemsteder for arbeidstakere, for å unngå å betale dem reise, kost og losji. Det må den ansatte da dekke selv.

– Vi kaller det apartheid light, fordi det i all hovedsak rammer utenlandske arbeidere og er en grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft, sier Krogstad.

Men leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri i NHO er sterkt kritisk til forslaget.

– At Arbeiderpartiet nå vil frata bedriftens ledelse og tillitsvalgte retten til selv å avtale arbeidstidsordninger som ivaretar både bedriftens og de ansattes behov, innebærer en sentralisering av beslutningsmyndigheten som vi mener er uheldig, og som vil gjøre regelverket stivbeint og lite praktisk.

(©NTB)