Utenlandske sesongarbeidere reiser hjem grunnet tørken

Årets tørre og svært varme sommer i Sør-Norge har gitt dårlige avlinger og ført til at utenlandske sesongarbeidere har måttet reise hjem tidligere enn beregnet.
Foto: Claudio Castello
Tørkesommeren har gitt dårlige avlinger for mange bønder i Sør-Norge. Det gjør også at utenlandske sesongarbeidere må reise tidligere hjem og med mindre penger.

– Sesongen begynte uvanlig tidlig i år, allerede i mai. Det har gått ut over mange sesongarbeidere. Spesielt de som jobber for bærprodusentene som hadde en veldig hektisk oppstart og kort sesong med mindre bær på grunn av bråmodning, sier kvalitetssjef Steinar Haugse i produsentorganisasjonen Gartnerhallen til NRK.

Ifølge UDI kom det over 2.600 sesongarbeidere til Norge i fjor, de fleste fra Vietnam og Øst-Europa.

NRK har snakket med to sesongarbeidere som må dra hjem tidligere på grunn av dårlige avlinger. Vietnamesiske Nguyen Van Thuy plukker blant annet bønner, erter, dill, jordbær og sylteagurker mens han er i Norge.

Han er vanligvis i Norge i tre måneder, men i år må han avslutte tidligere enn planlagt.

– Sesongen er halvert. Bønnene og ertene er helt tørket ut, sier Nguyen.

Han frykter at han vil gå i underskudd når han drar hjem, fordi den halve lønna kanskje ikke dekker flybilletter, skatter og avgifter i både Norge og Vietnam.

(©NTB)