– Libya fengsler migranter og flyktninger

Illegal innvandring fra Afrika var tema da minitoppmøte fant sted i Paris
Foto: Sara Prestianni/Noborder Network, Flickr.com
Minst 11.800 mennesker har blitt returnert tilbake til Libya fra Middelhavet av den EU-støttede, libyske kystvakten i år. Flere flyktningene og migranter blir sendt til interneringssentre og lever under grusomme og inhumane forhold, i følge Leger uten grenser. 
0Shares

– Mennesker som nettopp har vært gjennom en dramatisk reise over havet kan ikke bli sendt tilbake til utnyttelse i interneringssentrene i Libya. Flere har allerede blitt utsatt for vold, tortur, overgrep, menneskesmugling og utnyttelse i Libya, eller andre land de har enten har flyktet fra eller vært på gjennomreise i. Blant disse finnes ekstra sårbare mennesker som barn, gravide, eldre, mennesker med nedsatt funksjonsevne og kronisk syke, sier Jack Herheim i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Det finnes ikke et offisielt register på hvor de som blir fengslet i Libya befinner seg, og det er derfor vanskelig å vite hva som skjer med dem. Det finnes heller ikke noe juridisk system som flyktningene og migrantene kan benytte seg av.

FN har oppskalert arbeidet med å hjelpe mennesker ut av sentrene, men så langt gjelder dette bare en liten andel av flyktningene og migrantene som befinner seg i Libya.

Frivillig returavtale eneste mulighet
Flesteparten som har fått hjelp gjennom dette systemet har fått det gjennom en såkalt frivillig returavtale. Siden november 2017 har rundt 15.0000 mennesker benyttet seg av denne avtalen og returnert tilbake til hjemlandet sitt.

Avtalen fungerer for dem som ønsker å reise tilbake til hjemlandet sitt. Det er likevel viktig å stille spørsmål ved hvor frivillig returen er – når dette mer eller mindre er den eneste muligheten de som er internerte har for å bli satt fri.

FNs høykommissær for flyktninger har også evakuert flere enn 1000 ekstra utsatte mennesker til Niger hvor de nå venter på å bli sendt videre til andre land.

Flere i interneringssentre
Leger Uten Grensers team har sett en økning av flyktninger, migranter og asylsøkere i de allerede overfylte interneringssentrene i Misrata, Khoms og Tripoli.

Kun på én dag ga Leger Uten Grenser helsehjelp til 319 mennesker på et senter i Tripoli. Dette var mennesker som hadde blitt sendt tilbake til Libya fra Middelhavet. De fleste av disse hadde allerede blitt holdt igjen av menneskesmuglere i flere måneder før de bega seg ut på havet. I sentre i Masrita og Khoms behandler Leger Uten Grenser annengrads brannskader, skabb, luftveisinfeksjoner og dehydrering.

– I Khoms bor flere enn 300 mennesker i et overfylt interneringssenter, flere av dem barn. Det er veldig varmt og ingen ventilasjon, og lite tilgang på rent vann. Det vannet som finnes er ofte saltvann blandet med kloakk. Forholdene i disse leirene er forferdelige og mange blir utnyttet eller utsatt for vold og overgrep. Vi ser mange mennesker med sår og benbrudd, mange har også forsøkt å rømme eller er i sultestreik, sier medisinsk koordinator i Leger Uten Grenser i Libya, Anne Bury.

Den pågående situasjonen er et resultat av at europeiske myndigheter gjør alt de kan for å hindre at flyktninger og migranter kommer til Europa. Et av tiltakene er å støtte opp og trene den libyske kystvakten til å sende mennesker tilbake til Libya fra Middelhavet. Det er kun libyske skip som juridisk kan sende båter tilbake til Libya, fordi landet ikke anerkjennes som trygt.

– De som blir reddet i Middelhavet må tas med til en trygg havn, noe som også er i henhold til sjøretten. Det er helt uakseptabelt at mennesker blir sendt tilbake til de grusomme og inhumane forholdene som finnes i interneringsleirene i Libya», sier Herheim.