Norge øker støtten til ofrene for jordskjelvene i Tyrkia og Syria

Aps Anniken Huitfeldt røk i tottene på Frps Christian Tybring Gjedde under en debatt om høyrepopulisme i Arendal.

Norge gir ytterligere 100 millioner kroner til jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria.

Det opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som mandag deltar på en internasjonal giverkonferanse for Tyrkia og Syria.

– Nå er det viktig å ikke glemme de mest sårbare. Norge øker støtten til ofrene med ytterligere 100 millioner kroner. Dette gjør oss til en av de største giverne etter jordskjelvene, sier Huitfeldt.

Det norske bidraget er dermed på til sammen 350 millioner kroner. Ifølge utenriksministeren skal pengene gå til medisiner, mat og husly.

Vil hjelpe de mest sårbare

I tillegg har Forsvaret bidratt med transport av nødhjelpsutstyr og medisinsk evakuering av skadde. Dette arbeidet vil fortsette, men Huitfeldt understreker at den nye pengebevilgningen i stor grad skal fokusere på å hjelpe dem som er mest sårbare etter katastrofen.

– Vi må bidra til at folk klarer seg bedre på egen hånd og passe på dem som er mest sårbare og utsatte i en slik situasjon. Mange millioner mennesker hadde det svært vanskelig allerede før jordskjelvet, sier hun.

Over 56.000 mennesker er bekreftet døde etter jordskjelvkatastrofen som rammet Tyrkia og Syria i begynnelsen av februar. Katastrofen har gjort millioner av mennesker hjemløse, og flere bygninger er jevnet med jorden.

Forrige uke ble også sørøstlige Tyrkia, der tusenvis av mennesker bor i teltleirer, rammet av styrtflom. Det har forverret elendigheten i regionen.

Mye som gjenstår

Hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee (IRC) har oppfordret givere på donorkonferansen til å støtte FNs nødarbeid i Tyrkia med totalt en milliard dollar og arbeidet i Syria med 397 millioner dollar. Det er pengene som kreves for at hjelpearbeidet er fullfinansiert, hevder de.

Ifølge FN har appellen om bistand til Tyrkia kun blitt oppfylt med 16 prosent, mens innsamlingen for Syria har nådd 72 prosent.

– En måned etter jordskjelvene er situasjonen i de berørte regionene fortsatt kritisk, sier Tanya Evans, IRC-landsdirektør for Syria.

EU, som er vertskap for mandagens giverkonferanse sammen med Tyrkia, har sagt de lover å øke sin bistand til regionen «betydelig».