Flyktningrennet fyller 73 år

Til helgen skal den 73. utgaven av Flyktningrennet holdes.
Foto: flyktningerennet.no
Flyktningløpet som arrangeres denne helgen ble holdt første gang i 1950.

Ifølge nettstedet Skisport går årets arrangement av stabelen denne helgen, med en konkurranseklasse og en mosjonsklasse.

Arrangør er Flyktningrennet SA – eid av Lierne IL og Gäddede SK. Flyktningerennet har vært holdt nesten uten avbrudd, foruten 1982, grunnet isforhold i løypen, og i 2020 etter avlysning grunnet koronapandemien, mens rennet i år går uten restriksjoner.

I tillegg til mange turløpere, deltar flere norske og svenske eliteløpere hvert år.

– På det meste har vi hadde 2000 løpere på startstreken. Etter to års fravær grunnet Corona, ønsket vi nesten 1000 deltagere velkommen i 2022, ifølge Skisport.

Over svenskegrensen

Rennet går fra Nordli i Lierne kommune i Trøndelag til Gäddede i Strömsund kommune i Sverige, og store deler av løypa går langs traséen som ble brukt av nordmenn som flyktet under 2. verdenskrig.

– Olof H. Sandström på Gäddede som fikk ideen, og han fikk med seg Arnold Elvseth og Leif Sander Aagård i Nordli, og de arrangerte første gang i 1950. Det svenske skiforbundet ville at det skulle ha navnet Fredsloppet/Fredsløpet, men Sandström hevdet at det var mange fredsarrangement. Dette skulle være en heder til flyktningene. Og Skiforbundet ga seg til slutt. Så fra 1950 har det vært Flyktingloppet/Flyktningerennet, med motto “I flyktings spår för frihet och fred!”, ifølge Skisport.