Flyktningrennet fyller 73 år

Til helgen skal den 73. utgaven av Flyktningrennet holdes.

Ifølge nettstedet Skisport går årets arrangement av stabelen denne helgen, med en konkurranseklasse og en mosjonsklasse.

Arrangør er Flyktningrennet SA – eid av Lierne IL og Gäddede SK. Flyktningerennet har vært holdt nesten uten avbrudd, foruten 1982, grunnet isforhold i løypen, og i 2020 etter avlysning grunnet koronapandemien, mens rennet i år går uten restriksjoner.

I tillegg til mange turløpere, deltar flere norske og svenske eliteløpere hvert år.

– På det meste har vi hadde 2000 løpere på startstreken. Etter to års fravær grunnet Corona, ønsket vi nesten 1000 deltagere velkommen i 2022, ifølge Skisport.

Over svenskegrensen

Rennet går fra Nordli i Lierne kommune i Trøndelag til Gäddede i Strömsund kommune i Sverige, og store deler av løypa går langs traséen som ble brukt av nordmenn som flyktet under 2. verdenskrig.

– Olof H. Sandström på Gäddede som fikk ideen, og han fikk med seg Arnold Elvseth og Leif Sander Aagård i Nordli, og de arrangerte første gang i 1950. Det svenske skiforbundet ville at det skulle ha navnet Fredsloppet/Fredsløpet, men Sandström hevdet at det var mange fredsarrangement. Dette skulle være en heder til flyktningene. Og Skiforbundet ga seg til slutt. Så fra 1950 har det vært Flyktingloppet/Flyktningerennet, med motto “I flyktings spår för frihet och fred!”, ifølge Skisport.