Benjamin-prisen 2018

 
Foto: hlsenteret
Fristen for å foreslå skoler til årets Benjamin-pris er 1. oktober. Prisen på 250.000 går til en norsk skole som jobber godt mot rasisme og diskriminering.

Like før midnatt den 26. januar 2001 ble en helt vanlig norsk gutt drept på Holmlia i Oslo. Drapet var rasistisk motivert og ble utført av nynazister. Benjamin Hermansen ble bare 15 år gammel.  Saken skapte et voldsomt engasjement i befolkningen. Året etter ble det opprettet en pris til minne om ham. Den utdeles årlig til en skole som arbeider mot den type holdninger som motiverte Benjamins drapsmenn. I år er prisen økt fra 100.000 til 250.000 kroner.

Arbeidet mot rasisme og diskriminering er viktigere enn noen gang. Hatytringer mot innvandrere, muslimer og andre grupper florerer i dag på nettsteder og i debattråder. Vi har sett hvor farlig dette hatet kan være, også i Norge. For å lykkes med en holdningsendring, er det avgjørende å starte med barn og unge. Her har skolene en viktig rolle. De skolene som oppnår best resultater i arbeidet mot rasisme, er de som jobber systematisk over lang tid. Det er det langsiktige arbeidet, der alle skolens aktører er involvert, som virker. Skippertak har liten effekt på holdningsendringer.

HL-senteret håper på flest mulig forslag til skoler som kan være verdige prisvinnere. Ved å foreslå skoler er man med i det viktige arbeidet mot rasisme og diskriminering. 

Benjamin-prisen overrekkes av kunnskapsministeren hvert år i forbindelse med den internasjonale Holocaustdagen 27. januar.

Les mer om prisen og vinnerskolene her: